Brokkoli pesztós tészta
A brokkolit szintén a piacon szereztem be, egyszerűen muszáj volt, olyan szépen kacsintgattak rám a pultról. Friss, üde, zöld... nem lehetett ott hagyni. Az sem utolsó tehát, hogy ez a mártás nem fagyasztott zöldségből készült (bár pont a brokkoli az, aminek fagyasztott formája is finom lehet), hanem kizárólag frissből.
A brokkoli a káposztafélék népes családjába tartozik, a vadkáposzta egyik termesztett változata. Magyarországon még mindig nem nevezhető túlságosan populáris zöldségnek, pedig igen magas az A és a C vitamin-, valamint a kalcium- és vastartalma. Itália területén már a római korban is termesztették és előszeretettel fogyasztották a brokkolit. Amerikába nagy valószínűséggel szintén az olasz bevándorlók vitték magukkal, azonban csak a húszas évek környékén kezdett népszerűvé válni...
Hozzávalók:
400 g farfalle, 200 g brokkoli, 3 gerezd fokhagyma, 0,25 l olívaolaj, 1 csokor petrezselyem, 25 g grana padano, 25 g parmezán, 1 marék fenyőmag, só, bors
Elkészítés:
A brokkolit blansírozom, majd lehűtöm. A tésztához felrakom forrni a vizet. A petrezselymet, a lereszelt sajtokat, az összetört fokhagymagerezdeket, az olívaolajat, a fenyőmagot és a brokkolit egy öblös tálba rakom, majd az egészet botmixerrel pürésítem. Sózom, borsozom ízlés szerint.
A tésztát leszűröm, majd összekeverem a brokkolis mártással.
Hm... Szuper ötlet! Én is vettem ma egy szép brokkolit, még nem tom mi lesz belőle. Tegnap tésztát ettünk, úgyhogy most valami más majd.
VálaszTörlésDe nagyon tetszik a recepted!
Már az epresnél is akartam írni, hogy gyönyörű a kép! Egészen lenyűgöző.
VálaszTörlésApropó, ez a szép zöld textil honnan származik?
Duende, Ágo! Köszönöm szépen a dicséreteket :)
VálaszTörlésSokáig törtem én is a fejem, hogy mi legyen a brokkoliból, először sajtmártásos, sült brokkolira gondoltam, aztán jött ez az ötlet :)
Azt a szép textilt az Interspar-ban vettem. Azt hiszem volt még kék, citromsárga és piros ezen a zöldön kívül.