Ensaimadas házi vaníliakrémmel
Valami nagyon finommal akartam Dani elutazása előtt előrukkolni és akkor láttam meg Juditnál ezt a csodát. Vagyis Judit csodája megragadta a fantáziámat és én továbbálmodtam máris az általa elkészített süteményt. Valami finom krémes tölteléket képzeltem el bele, ami végül egy isteni házi vaníliás puding lett.
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg BL-80 liszt, 7 dkg cukor, 1/2 tk só, 4 dkg friss élesztő, 2 dl langyos tej, 2 tojás, 1 ek olivaolaj,
Hozzávalók a krémhez:
4 tojás sárgája, 4 dl tej, 15 dkg cukor, egy vaníliarúd kikapart belseje, 2 ek liszt + porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttattam a langyos tejben, majd a többi hozzávalóval együtt a kenyérsütőgép üstjébe tettem és jól összedolgoztattam vele a tésztát. Miután megdagasztotta a gép a tésztát, tálba teszem és a duplájára kelesztem, majd átgyúrom és ismét a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a krémet. A tejet felmelegítem a cukor felével és a vanília kikapart belsejével. A tojások sárgáját kikeverem a liszttel és a maradék cukorral. Folyamatos keverés mellett hozzáöntöm a tejet, majd visszaöntve a forralóedénybe, sűrű krémmé főzöm az egészet, majd lehűtöm. (=házi vaníliapuding). A tésztát lisztezett felületre borítom és 10 részre osztom. Egyesével mindegyiket hosszúkás alakúra nyújtom, megkenem őket vaníliapudinggal, feltekerem, majd a feltekert rudakat, csiga formába tekerem. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket és hagyom, hogy a duplájára keljenek ismét. 200°-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütöm őket. Rácsra szedve hagyom őket kihűlni, majd porcukorral meghintem a tetejüket.
Egy pohár tejet ittam mellé :) Holnap megcsinálom a csokikrémes változatot is.
Nagyon szép és gondolom, legalább ennyire finom is! :)
VálaszTörlésSzép lett! És milyen jó ötlet, hogy megtölötted :)
VálaszTörlésÉn is ezen gondolkodtam, hogy meg kéne tölteni :) nem folyik ki belőle a töltelék? Érdekes, hogy vannak ételek, amikre nagyon sokan rákattannak és nagy karriert futnak be :) Mint pl. ez a süti.
VálaszTörlésNagyon jól hangzik!Szép lett!
VálaszTörlésJajj, ez így éhgyomorra-merénylet:)))Gyönyörű!
VálaszTörlésNagyon szép lett!
VálaszTörlésSzerencsém volt pár éve enni ilyen sütit egy nyaralás alkalmával, amit olyan finom töklekvárral töltöttek meg, hogy néhány év távlatából is tisztán emlékszem rá :)
Megint egy gyönyörű fotó!
VálaszTörlésMikor indulsz? Csomagolsz már??? Vagy ez már csak időzített poszt?
Flat Cat, Viki nagyon szépen köszönöm :) Jó volt az alapanyag és abból könnyen lehet szépet csinálni :]
VálaszTörlésLúdanyó, a töltelék abszolút nem folyt ki belőle, tök jól megmaradt benne. Igen, én is figyeltem már, hogy van néhány ilyen "slágertermék". Készítettem én a múltkor már brióst (az nem a blogomra került fel), de az más fajta volt, és mivel épp a kelt tészták iránti szenvedélyes pillanataimat élem, így ezt muszáj volt kipróbálnom. :)
Tündér, próbáld ki, ha egy mód van rá ;)
Trinity... nem csak éhgyomorral merénylet ez... ez mindenhogy :)
Lekvároskukta, én is lazán hozzá tudom képzelni pl egy hagyományos finom sárgabarack lekvár ízét is! Ha egyszer ismét Spanyolországba visz a sors, akkor keresni fogom konkrétan ezt a sütit! :)
Szepyke, köszönöm. Csomagolni még nem csomagolok, mert szeptember 27-ig azért még van 26 nap :) Ezek (még az elkövetkezendő 3 posztom) olyan bejegyzések, amiket megírtam akkor, amikor még a férjem itthon volt, és szépen egyesével közzéteszem, hogy a két hét alatt, amíg a férjem külföldön van, ne haljon le a blog :) A nyaralás alatt tuti nem lesz semmilyen bejegyzés... de majd utána :)
Ma megsütöttem a csokikrémes változatot is. Öcsémnél hatalmas siker és hát ja.. tényleg finom :)
VálaszTörlésNagyon ínycsiklandó a fotó, nagyon szép lett a sütid! Most, hogy már én is bátrabb vagyok a kelt tésztákkal, előbb-, vagy utóbb sorra kerül... valószínűleg a csokis változata!:)
VálaszTörlésReni! Csodas lett!
VálaszTörlésCsak most lattam, mert hetvege ota vendegeim voltak, gepkozelbe se jutottam...
En is ujra elkeszitem a heten, toltve. Nagyon orulok, hogy kiprobaltad, koszonom! Annak pedig megjobban orulok, hogy izlett is!
húú, ilyet fogok készíteni reggelire!! :)) nagyon guszta lett!
VálaszTörlés