Dobostorta - Zila formában
Elkészítettem a Zila tortaforma utolsó tesztjét. Volt itt mindenféle... citrusos, erdei gyümölcsös - vaníliás és végül egy csokis.
Danitól amikor megkérdezem, hogy mi legyen ebédre, általában ezt a választ kapom: "Dobostorta". Hát tessék. Most megkaptad a "Dobostortát". Azért teszem idézőjelbe, mert bár az összetétele ugyanaz, mint az eredetinek, azért a külső mégsem azt sugallja. Legalábbis az, hogy nem lapokból áll a torta teste. Minden esetre nagyon finom lett.
Hozzávalók a piskótához:
6 tojás, 3 ek. finomliszt, 3 ek. rétesliszt, 6 ek. cukor, 1-1 csipet só és sütőpor
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztom. A fehérjéket kemény habbá verem. A tojások sárgáját habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a 3-3 evőkanál lisztet, a sütőport és a sót, majd alaposan összekeverem az egészet, végül óvatosan beleforgatom a felvert habot.
Formába töltöm és 180°-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm.
Hozzávalók a karamellás piskótához:
1 tojás, 1 ek. cukor, 1 ek. liszt, csipet só; 15 dkg cukor, 2 ek. citromlé
Elkészítés:
A tojást kettéválasztom. A fehérjét kemény habbá verem. A tojássárgáját habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a lisztet és a sót, majd alaposan összekeverem az egészet, végül óvatosan beleforgatom a felvert habot. Sütőpapírra akkora kört rajzolok, amekkora a tortaformám. Ezt a kört megkenem a piskótatésztával. 180°-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütöm. A karamellhez a cukrot egy teflon serpenyőbe öntöm a citromlével együtt. Lassú tűzön olvasztani kezdem a cukrot. Amikor borostyánszínűre változik a színe, akkor lehúzom a tűzről és a piskótalapra öntöm. Vajas késsel elsimítom a tésztán a karamellt. Gyorsan felvágom (szintén vajas késsel), mert hamar dermed.
Hozzávalók a krémhez:
4 tojás, 20 dkg cukor, 10 dkg étcsokoládé (minimum 70%-os), 2 ek. keserű kakaópor, 1 rúd vanília kikapart magjai, 20 dkg puha vaj, rum (én két kupaknyit adtam hozzá)
Elkészítés:
A tojásokat egy habüstbe ütöm és alaposan elkeverem a cukorral, valamint a vanília kikapart magjaival. Gőz fölött habosra keverem és besűrítem a krémet. (szépen elfőzöm a tojásos ízét). Másik habüstben, szintén gőz fölött felolvasztom a csokoládét. Az olvasztott csokoládét, a rumot és a kakaót hozzákeverem a tojáskrémhez, teljesen egyneművé dolgozom az egészet, majd lehűtöm. Ha lehűlt, géppel hozzákeverem a puha vajat.
A torta összeállítása:
A krémet a piskóta mélyedéseibe töltöm egy habzsák segítségével és a jelölések mentén felvágom. Megkenem a torta oldalát és tetejét is a csokikrémmel. Az oldalát mandulapehellyel megszóróm (helyettesíthetjük dióval, vagy törökmogyoróval is). A tetejére helyezem a karamelles piskótákat, majd tetszés szerint díszítem. Én ezt kumquattal és a maradék krémmel tettem szebbé a tortát.
Hü, nem tom hány napja valami édességre vagyok kiéhezve, de valahogy mindig kimaradt, hogy vegyek is valamit. És most itt nézem a gyönyörű tortát és közben csorog a nyálam. Ez így nem ér.:P:)
VálaszTörlésnekem már a könyökömön jön ki a tortakészítés. egy időre tuti, hogy le is tudtam. nem nagyon szoktam alkalom nélkül tortát sütni és ez most így sok volt :) ma hazajöttem olyan fél 6 körül, aztán fél 7kor nekiestem a tortasütésnek és 8ra már ettük is :)
VálaszTörlésMinden elismerésem :)
VálaszTörlésJól néz ki rajta a kumquat !
Szép! :)
VálaszTörlésNagyon szép :-)
VálaszTörlésÖtletes! :))
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, 1-2 szeletet én is bevállalnék belőle.
Nekem tetszik :)
VálaszTörlés"Hát tessék. Most megkaptad a "Dobostortát"."
VálaszTörlés:)))
Hát most meg bizony!
Tömény élvezet!
Nagyon szépre sikerült!
:)
VálaszTörlésMég jó hogy tegnap megláttam flickr-en, mert ma mentem bevásárolni. :) Találtam egy jó receptet, de azért majd ha vége ennek, akkor megcsinálom a Dobost is. :)
Amúgy tényleg nagyon guszta lett, én is nagyon szeretem a Dobostortát. :P
Nagyon szép! A torta is, és a fotók is!
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
VálaszTörlésHát ez a torta egy napig sem tartott... :)
Niki, nem hiszem, hogy probléma lett volna, ha te is dobost sütsz :)
Nem baj, úgyis meg fogom sütni, csak nem mostanra. :) Meg az a recept most valahogy jobban is kívánkozik nekem, talán a tavaszvárás miatt. Na majd holnap... ;)
VálaszTörlésNyami. Megkóstolnám.
VálaszTörlésNekem nagyon bejön ez az újra gondolt Dobostorta:)
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik nektek. Szerintem hamarosan újra meg kell (!!!) sütnöm :)
VálaszTörlés