Citromos macaron gyömbéres lemon curddel, valamint vaníliás pink macaron kávés csokoládéganache-sal
Rengeteg külföldi blogon látom folyamatosan, hogy ilyen macaron, olyan macaron, amolyan macaron... tudtam róla, hogy valamiféle francia édesség, de sosem kóstoltam... viszont annál inkább izgatta a fantáziám. Imádok mindenféle habcsókos süteményt, gondoltam ezzel sem foghatok mellé. Már ha sikerül. Korábban már egyszer próbáltam, de nem pihentettem a tojást előtte és nem is sikerült. Nem lett talpa a korongoknak. Most viszont! Igen :) Az első adag is jó lett, de a második!! Az elsőnél még kísérleteztem a hőfokokkal, nem tudtam, hogy miként lenne a legmegfelelőbb, de a második adagnál (rózsaszín) már tudatosan növeltem, illetve csökkentettem a hőfokokat. Nagyon sok receptet elolvastam a neten - legfőképp külföldi blogokon, ahol szinte nap, mint nap előfordul macaron - és úgy döntöttem, hogy én nem a Pierre Hermé féle változatnak állok neki.
Citromos macaron gyömbéres lemon curddel
Hozzávalók a habcsókhoz:
55 g (két tojás) pihentetett tojásfehérje, 70 g mandulaliszt / finomra darált mandula, 100 g porcukor, 10 g kristálycukor, 1/2 citrom leve, kevés citromsárga ételszínező (elhagyható)
Hozzávalók a gyömbéres lemon curdhöz:
3 tojás, 2 citrom leve és lereszelt héja, 5,5 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 kk őrölt gyömbér, 1 vanílarúd magjai
Elkészítés:
A lemon curdhöz a citromok héját lereszelem, a levüket kifacsarom. Az egészet egy habüstbe töltöm, majd hozzáadom a cukrot és gőz fölött felolvasztom. Beledobom a vajat is. Ha felolvadt, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntöm a villával felvert tojásokat, a gyömbért és a vaníliamagokat. Folyamatos kevergetés mellett besűrítem és elfőzöm a tojásos ízét (kb. 15 perc). Lehűtöm.
A tojásfehérjét egy hétig folpackkal lefedve a hűtőben pihentetem. A darált mandulát és a porcukrot egy tálba szitálom. A tojásfehérjét robotgéppel felverem, amikor kezd megszilárdulni, hozzáadom a kristálycukrot, az ételszínezéket és a citromlevet. Addig keverem, amíg még nem kőkemény, de lágyan csúcsokat hagy benne a habverő. A habot óvatosan, de bátran összekeverem a porcukros mandulával. Egy sűrű, levegő/buborékmentes masszává dolgozom hablapát segítségével. A masszát sima csövű habzsákba töltöm és sütőpapírral bélelt tepsibe 2 cm-enként 2 cm átmérőjű halmokat nyomok. A tepsit megrázogatom (a szekrényhez csapkodom), hogy az esetleges levegőbuborékok is kimenjenek a habcsókokból. Kb. egy órát hagyom pihentetni, ez idő alatt szépen megszárad a habcsókok külseje. A tepsit 150°-ra előmelegített sütőbe tolom 10 percre, majd csökkentem a hőfokot 125°-ra és további 7-8 percig sütöm (nekem zanussi elektromos sütőm van). A habcsókokat leválasztom a sütőpapírról, hagyom őket kihűlni, majd megtöltöm őket a citromkrémmel.
Vaníliás pink macaron kávés csokoládéganache-sal
Hozzávalók a habcsókhoz:
55 g (két tojás) pihentetett tojásfehérje, 70 g mandulaliszt / finomra darált mandula, 100 g porcukor, 10 g kristálycukor, 1 vaníliarúd magjai, piros ételszínező
Hozzávalók a kávés csokoládéganache-hoz:
1 tábla 70%-os kakaótartalmú csoki, 2 dl habtejszín, 2 tk. instant kávé
Elkészítés:
A ganache-hoz a tejszínt forráspontig melegítem, majd ráöntöm a feldarabolt csokoládéra, hozzáadom a kávét és addig kevergetem, amíg sűrű, egynemű masszává nem válik. Lehűtöm.
A habcsókokat ugyanúgy készítem, ahogy a citromost, csak nem citromlevet és sárga ételszínezéket adok hozzá, hanem piros ételszínezőt és a vaníliarúd magjait.
Ha kisültek a habcsókok, megtöltöm őket a hideg csokiganache-sal.
A macaronokat egy dobozban, 24 órára a hűtőbe teszem. (nekünk csak a fele érte meg a hűtést)
Amúgy ott guggoltam a sütő előtt végig és könyörögtem, hogy legyenek talpak, ne repedjenek ki és úgy összességében... sikerüljenek! Sikerültek. Kívül roppan, belül ragad. Bár még nem ettem "igazit", szerintem hasonló, vagy ugyanilyen lehet.
Egyszerűen gyönyörűek, és mennyire finomnak is néznek ki. Én sem ettem még ilyet, de megkóstolnám:-)
VálaszTörlésHűűűűűűűűű gyönyörűséges a macaron, és a képek is csodásak!!!
VálaszTörlésKépzeld, én nem kaptam mandulalisztet sehol. Azt olvastam hogy a darált mandula meg nem egyenlő a mandulaliszttel. Akkor most mi van? :) Láttam neten lehet rendelni, de annak brutál ára van.
VálaszTörlésGuszták lettek, alig várom, hogy én is neki állhassak. A lemon curd pedig isteni finom lehet, már hetek óta szemezem a recepttel.
Gratulálok, ügyes vagy! :)
Nagyon szépek!!!
VálaszTörlésNagyon ügyes vagy! Szépek lettek!
VálaszTörlésNa készen vagyok a bejegyzéssel :) Köszönöm szépen a dicséreteket. Amikor ezeket írtátok még nem is volt fenn a rózsaszín szépség, ami sokkal jobban sikerült, mint a sárga társa :)
VálaszTörlésNiki, én kávédarálóval ledaráltam a mandulát (tegnap) ma meg megsütöttem velük a macaronokat :) úgyhogy szerintem tökéletesen megfelel neki a darált mandula (kávédarálóval). Lemon curdből maradt egy üvegnyi, majd lesz mire rájárni :)
Mesések! :)) Meghoztad a kedvemet, egyszer én is nekiállok! Légkeveréssel sütötted?
VálaszTörlés:)
VálaszTörlésnem, nem légkeveréssel, hanem sima alsó-felső sütéssel
Juj, de szépek :) Ha majd egyszer lesz jó sütőm, én is megpróbálom.
VálaszTörlésAzzal a rózsaszínnel most levettél a lábamról! Nagyon klasszak lettek, gratulálok! :)
VálaszTörlésEgyszerűen csúúúcs vagy Reni! Ezek gyönyörűek! :)
VálaszTörlésMinden elismerésem a Tied!
VálaszTörlésValamit nagyon tudsz......:))
Ideolvadtam!
VálaszTörlésMost már biztos, hogy egyszer én is megsütöm, mesésen szépek lettek! Gratulálok!
Hát csak ennyit tudok mondani (ill. írni): gyönyörű és megint csak gyönyörű! Gratulálok hozzá! A fotók meg, mint mindig, megint csodásak!
VálaszTörlésMandy, a jó sütő mindenképp kell!
VálaszTörlésPuszedli, a rózsaszín kép nekem is az egyik kedvencem lett :)
Köszi Timi! :)
Borsó, kedves vagy!
Egycsipet, én is nagyon nehezen szántam rá magam, de baromira hajtott a kíváncsiság :)
Ildinyó, köszönöm, nagyon köszönöm! :)
Gyönyörűek lettek Reni! Nagyon tudsz! ;)
VálaszTörlésHuh, gyonyoruek! En is sok helyen lattam a macaroon maniat, es egyre jobban vonzz...a postod utan mar biztosan tervben van!:)
VálaszTörlésKiko, köszönöm :) Azért van még hova fejlődni :)
VálaszTörlésAddicted... én már tudom, hogy mitől lesz ez mánia... :) alig várom, hogy újabb színekben és ízekben pompázó macaronokat készítsek. Örülök, hogy még jobban megjött hozzá a kedved :)
Reni ezeket a színes csodákat piacra kéne dobni. Fantasztikus :)
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésNa most nyeltem egy nagyot, mielőtt elcsöppenne a nyálam. :D
VálaszTörléswooow! :O csodaszépek!
VálaszTörlésez igen Renikém! Nagggyon ügyes vagy! Szépségesek
VálaszTörlésDia, még van pár szem :)
VálaszTörlésKöszi Johi! Én kíváncsi lennék a répalevesed receptjére :]
Ancsika, köszönöm szépen! finomságosak is :)
Egyre szebbek itt a képek! :)
VálaszTörlés(pedig régen sem voltak csúnyák! :) )
Nagyon szépek lettek a macaronok is, és az a lemon curd meg valami isteni lehet! :)
Ezek nagyon szépek, gratulálok!
VálaszTörlésFlat Cat, köszi :) A maradék lemon curd-öt tegnap este filmnézés közben kanalazgattam.. nagyon finom!
VálaszTörlésKata, köszönöm :)
Wow, micsoda új design! :)
VálaszTörlésTetszik! kíváncsi leszek milyen lesz ha kész lesz. :)
Örülök, hogy tetszik :) alakítgatom, csak már belefájdult a fejem a sok kódba :D lehet könnyebben menne, ha még értenék is hozzá :D
VálaszTörlésJajj, nagyon tetszik!
VálaszTörlésÉs az új designe is. Sablon az alapja, vagy teljesen saját?
Köszi,
Panka
Panka, köszönöm :)
VálaszTörlésAz előző sablonom az alapja... azt, hogy hogy lett ilyen, nem tudom :D össze-vissza állítgattam, meg utánaolvasgattam neten a CSS-kódoknak és ez lett belőle :)
Reni!! Hát ha csak ezt csináltad volna, már ezért megérte folytatni. Szeretnék a szomszédodban lakni:) vagy valami közeli helyen, ahol csurran-cseppen egy-két ilyen falat:)
VálaszTörlésgyönyörű, nagyon ügyes vagy!!! és az új dizájn is tök jó.
Judit, köszönöm :) Nagyon kedves vagy! Hááát.. én is szeretnék valami normális szomszédot, mert azokból nem nagyon jutott ki sajnos :(
VálaszTörlésEz az új design nekem is bejön most, de lehet két hónap múlva meg majd ismét váltok... :) Sebaj, a színvilágot bármikor tudom a fejléc fotójához igazítani :]
Gyonyoruek lettek!
VálaszTörlésMeg soha nem ettem, de ez szerintem rossz nem lehet ha egyszer igy nez ki!
Az uj ruha is nagyon jo, igazan kellemes szin parositas!
Az uj fejlec alatti linksor eszembe juttatta, hogy oda akartam en is rakni meg par dolgot, most en 'utanoztalak' Teged!
:)
Judit, köszönöm!
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik a szín és a linksor nem hinném, hogy másolás lenne.. ezer másik blogon is van ilyen :)
Szia Reni.Az összes neten talált recept közül szerintem ez a legegyszerűbb.Nem értem miért bonyolítják el annyira.Mindenképpen kipróbálom,mert izgatja a fantáziámat,és a képeidet látva még inkább vágyom rá.
VálaszTörlésFantasztikusak!!!!
Üdv.Lenke
Szia Lenke!
VálaszTörlésKöszönöm, örülök, hogy úgy látod, hogy az én leírásom alapján viszonylag egyszerűnek tűnik! Az tény, hogy nagyon pontosan oda kell figyelni a mennyiségekre és a hőfokokra, a tojás pihentetésére, de nem mission impossible ez :]
Szia,
VálaszTörléstényleg nagyon szépek a macaronjaid, de nekem nem sikerült :( megrepedezett a teteje, és így elég csúnyácskák, bár a íze azért fini. nem tudod mit csinálhattam rosszul? :/
Szia!
VálaszTörlésA repedezésnek több oka is lehet
1. nem megfelelő nedvességtartalom
2. nem pihent eleget
3. nem megfelelő hőfok..... stb.
Elég nehéz kisakkozni, hogy melyik is lehetett a probléma, de előbb-utóbb csak sikerül kitapasztalni! ;)
Köszi! Azt hiszem, most addig próbálkozok, amíg nem sikerül :)
VálaszTörlésMost nézegetek neten egy macaronos tanfolyamot. Tudtad, hogy a te képed használják a programleírásnál? konyhaszigetek.hu
VálaszTörlésHm. Nem tudtam. Ráadásul a nevem is levágták a képről... de gáz!
VálaszTörlés