Tarte bourdaloue
Egyik kedves olvasómtól, Évitől kaptam a receptet és alig vártam, hogy elkészítsem. Szeretem nagyon a francia édességeket. Ez a torta igen mutatós (bár én nem vagyok épp egy cukrászmester), nem nehéz elkészíteni és nagyon finom.
Hozzávalók a tésztához:
300 g liszt, 200 g vaj, 100 g porcukor, 1 tojás sárgája, csipet só
Hozzávalók a krémhez:
100 g finomra darált mandula, 100 g cukor, 2 tojás, ízlés szerinti likőr, 50 g vaj
+ 2 szem körte
Elkészítés:
A tésztához a hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, porcukorra, 1 tojás sárgájával és csipet sóval, majd gyorsan tésztát gyúrok belőle. Fóliába csomagolva, 30-60 percre hűtőbe teszem. A krémhez a tojásokat habosra keverem a cukorral, hozzáadom a mandulalisztet és a likőrt, majd az egészet alaposan összekeverem. A puha vajat habosra keverem és hozzávegyítem a tojásos, mandulás masszához. A tésztát kiveszem a hűtőből, lisztezett felületen kinyújtom és behelyezem egy tapadásmentes (cakkos szélű, vagy sima) csatos formába úgy, hogy 2-3 centiméteres pereme legyen. Beleöntöm a mandulás krémet. A körtéket megpucolom, negyedekbe vágom, majd a negyedeket vékony cikkekre szelem. A vékony cikkekre szelt körtenegyedeket "egészben" a krémre helyezem. 180°-ra előmelegített sütőbe tolom és 30 perc alatt készre sütöm. Ezután hagyom kihűlni, leszedem róla a forma oldalát és szeletelem.
* nálam azért lett ilyen sötét a töltelék, mert kristálycukor helyett sötét nádcukrot használtam. A körték tetejét karamellizálhatjuk is, de anélkül is nagyon finom.
Köszönöm, Évi! :)
Jaa és csak halkan megjegyzem, hogy készen áll a 100. olvasónak szánt ajándékom :]
Finoooom ;)
VálaszTörlésNagyon tetszik, ahogy látszanak a körték
Ó de régen szeretném én is elkészíteni! Van vagy 3 különböző receptem, de valahogy mindig elmarad...
VálaszTörlésBiztos nagyon finom lehetett! Szépek a képek!
Bianka, örülök :]
VálaszTörlésMillie, iktasd majd be az elkészítését :] Köszi!
Ooo, ez nagyon szep lett!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki! Nigella könyvében van több hasonló recept, érdemes belekukkantani : ) Igaz, imporovizálni is lehet : )
VálaszTörlésJudit, Kriszti, köszi!
VálaszTörlésÓ, nekem nincs is Nigella könyvem :]
én a pár hónappal ezelőtti nők lapja konyhájában láttam ilyet. de az csokis, és asszem, nem volt mandulás. biztos ezer variációja van...
VálaszTörlésGuszta! :) Szeretem az ilyen belesütömakörtétasütibe recepteket :D
VálaszTörlésNigella könyvért én is régóta áhítozok de nadon drága... <:(
Katina, nem is emlékszem rá, pedig meg szoktam venni :/ bár néha csak átlapozom és jó pár hónappal veszem elő ismét :)
VálaszTörlésNiki, a te körtetortádra gondolva, ez nem lep meg :] mármint, hogy szereted az ilyeneket :] Majd ha látok valahol akcióban Nigella könyvet, akkor szólok ;)
Végigolvastam az elmúlt időszak termését, és az anyukád könyvétől lehidaltam!
VálaszTörlésBaromi jó lett Reni! Gratulálok!
A borító 10 pontos! :)
A tenger gyümölcseidet szoktam átugrani... (pirulás) Tudod, azt annyira nem szeretem. Ööö, egyáltalán nem szeretem.
Ez a körtés finomság viszont ismét gyönyörű!
Imádom ahogy látszik az omlós tésztája. :)
Raindrop! Köszönöm. Örülök, hogy tetszik a könyv :)
VálaszTörlésMajd jövő karácsonyra csinálok megint :]
Miért kéne mindenkinek szeretnie a tenger gyümölcseit? :)) Régen én sem voltam oda értük, aztán valamiért fordult a kocka... rengeteg olyat megeszem, amit korábban még látni sem bírtam (lehet, hogy most volt az a 7 éves fordulópont)
A tortának nagyon finom omlós a tésztája! Eszem is egy szelettel :]
Gyönyörű lett ez a körtés torta! Mi lenne, ha még (több) cukrász hajlam lenne benned?! :))
VálaszTörlésNagyon ügyes vagy! És a fotókkal, mint mindig, most is elkápráztattál! :)
Beleharapnék szívesen, nagyon guszta! :D
VálaszTörlésÜdv
HammerFall Niki
Felhőlény, köszönöm :) Örülök, hogy el tudtalak kápráztatni :) Ha több cukrászhajlam lenne benne, akkor azt hiszem az lenne a célom, hogy cukrászdát nyissak :)) végülis most sem áll olyan távol tőlem az ötlet, de azért mégsem...
VálaszTörlésNiki, köszönöm :)
Remélem még nem késtem le...De csak most vettem észre, hogy tegnap óta változtak a szabályok...100. nem lehetettem, mert az elsők közt voltam újra rendszeres olvasód... :)
VálaszTörlésSzia Reni!
VálaszTörlésSajnos most kerültem csak megint ide, rengeteg a munka -többek között a Tőled kapott teaport hasznosítása- miatt. Készült belőle azóta sorbet, fagyi, soufflé, macaron...Persze a körtetorta sorozatgyártás is lefoglal :), bár most volt egy nagyobb étlapváltásunk szerencsére.
Nagyon szépen sikerült a tortád, jó ötlet a nádcukor, sajnos nálunk épp nincs a házban.
Még mindig remek az oldal, csak így tovább, korrekt és örökérvényű irodalmakat és forrásokat használsz, ügyesen változtatod a magad stílusára, nagyon tetszenek az ötletek. Gratula a bloghoz!
Évi
Szia Évi!
VálaszTörlésIzgalmasabbnál izgalmasabb édességeket készítettél a teával. Fagyi biztosan nálam is lesz, amint belefér a fagyitartály a fagyasztómba :) Madeleine-t szeretnék sütni még vele, amint szerzek formát :)
Köszönöm a kedves szavakat, nagyon jól esnek!