Rebarbara-eper dzsem
Itt az eper és a rebarbara szezon, így érdemes kihasználni azt, hogy ez a két finomság mennyire jól kiegészíti egymást. Az eper és a rebarbara klasszikus párosítás, nagyon finoman harmonizálnak az ízek ezek kombinációjában.
A rebarbarának leginkább a szárát/levélnyelét használjuk fel, de hasznosíthatjuk a leveleit is, amelyből salátákat készíthetünk, illetve levesek ízesítéséhez is használhatjuk. Gabi nagymamája azt mondta, hogy a leveleket megtölthetjük úgy is, akár a káposztát.
Én a szárát szoktam felhasználni. Tegnap a piacon vettem 4 csokor rebarbarát, de kevésnek bizonyult, már nem sok van belőle. Nem kesergek, mert a nagy része ebbe a lekvárba ment, ami zseniálisan finom lett. Nincs rá más szó! :) Kellemesen savanykás és a vaníliától finoman pikáns.
Hozzávalók:
50 dkg rebarbaraszár, 50 dkg eper, 40 dkg cukor, 2 vaníliarúd, 1 ek. dzsemfix (ha valaki nem szereti, akkor elhagyhatja), 1 citrom leve
Elkészítés:
A rebarbarát 2 cm-es darabokra vágom, az epret lecsumázom. Az egészet egy lábosba öntöm, majd hozzáadom a cukrot, dzsemfixet és citromlevet. A vaníliarudat kettéhasítom, kikaparom a magjait és a magokat a rudakkal együtt a gyümölcsökhöz dobom. Lassú tűzön kb. 2 órát főzöm a gyümölcsöt. Ezután kifőzött üvegekbe töltöm őket, és dunsztban hagyom kihűlni.
Ma reggelire boltban vásárolt levelestésztából croissant-t készítettem hozzá, nagyon finom volt. Ha valakinek van éppen rá ideje, akkor készítse el otthon a levelestésztát. Nekem ez a bevált receptem hozzá.
Huh na ez a kombináció még nem jutott eszembe! Muszáj lesz megcsinálnom! Gyűlnek az eper lekvár receptjeim :D Epres-vaníliás és epres-rebarbarás már tuti készül!
VálaszTörlésNekem is van itthon ilyen lekvárom, de nincs benne vanília :)
VálaszTörlésImádom.
Én a jövő hétvégén tervezek eperlekvárt csinálni, de lehet, hogy rebarbara is kerül bele :) Nagyon szépek a képek is! Zsuzsi
VálaszTörlésLivi, nagyon-nagyon finom. Én a leírt adagnak a felét készítettem, így két ilyen pici üveggel lett (ami a képen látható). Ezért kapásból dupla adagot írtam itt le hozzávalónak :] Mamám csak ámul rajtam, hogy milyen lekvárt főztem :) Az eper-rebarbara adta magát.
VálaszTörlésVera, sokat gondolkoztam rajta, hogy milyen fűszerrel bolondítsam meg... a fahéjat kizártam, mert Dani nem nagyon szereti, a szegfűszeg/szegfűbors/gyömbér stb. most nem játszott. A vanília tökéletes választás!!! Nagyon finom!
Zsuzsi, én csak ajánlani tudom, az egyik kis üveg már el is fogyott :)
Ha olcsóbb lesz az eper, biztos, ohgy főzök még be egy nagyobb adagot.
Ezt én is kipróbálom majd eperszezonban. Hugomék kertjében bazi nagy rebarbaratövek vannak. Abszolút el tudom képzelni az ízt - a rebarbara finoman pikánsan savanykás, az eper édes - tényleg nagyon finom lehet együtt!
VálaszTörlésValld be, olvasol a gondolataimban... :)
VálaszTörlésEz a lekvár szerepel a rebarbarás listám elején. Na nem PONT ez, de eper-rebarbara párost ki szeretném próbálni. Még mindig nem kaptam rebarbarát, a tövek megjöttek, el lettek ültetve, de azok idén még nem árasztanak el több kilóval. :P
Szépek a képek, és guszta nagyon. :)
Duende, megéri kipróbálni! Azon gondolkoztam, hogy kinek a kertjébe pofátlankodhatnék oda egy pár négyzetméteres területre, hogy ültessek néhány nekem való finomságot. Sajnos nem sok lehetőség jött szóba :/
VálaszTörlésRebarbara tuti lenne köztük! Mázlista a hugod :)
Niki, én már csak vihogok ezeken :D
Nálunk is jó alaposan körbe kell nézni a piacon, hogy ráleljek néhány adagra. Szerintem el is hoztam tegnap az egész piacon található rebarbara mennyiség felét :D
Én adtam a magot neki! :))
VálaszTörlésGyönyörű fotóid vannak! Ahogy nézegetem őket rájövök, hogy rengeteg ugyanolyan edényünk / poharunk van! :-))))
VálaszTörlésKöszönöm :))
VálaszTörlésHát igen, az én beszerzési helyeim is a következők: IKEA egyéb helyi konyhafelszerelés bolt (szerintem Mo-n nagyban egyezik a kínálat minden városban, kivéve Bp-t, mert ott azért kicsit szélesebb a skála), vásárok (ahol szintén egyezik a kínálat az egész országban) :))
Ami esetleg kicsit "különlegesebb" az valószínűleg családi ereklye, vagy örökség :)
Nagyon szép kép lett.Gratulálok.
VálaszTörlésMilyen géped van? Nikon, Canon?
www.mega-zooom.blogspot.com
Köszönöm! :) Canon gépem van :)
VálaszTörlésHa lesz egy kis időm, alaposan megnézem az oldalad :))
Reni! Elkészítettem, csak lime-ot tettem bele, és annak héját :) Még a dunsztban van, de sztm igen finom lesz :)
VálaszTörlésRemélem ízleni fog! Ez az egyetlen lekvár, ami minden évben készül, mert nagyon gyorsan elfogy :)
VálaszTörlésBiztos fog, mert a lábast kinyaltuk. 4 kis üveg lett. NEkem kell bonbonhoz a többi meg tesóméknak, anyukáméknak megy :) (de lehet fogok még egy adagot készíteni ;)) köszi!! :)
VálaszTörlés