Amaretti keksz házilag
Ritkán van itthon amaretti keksz, pedig nagyon szeretem. Nem is mindig kapni.. Nikinél találtam ezt a receptet, aztán gyorsan ki is írtam magamnak egy cetlire. Aztán az elkészítés csak váratott és váratott magára. Tegnap ordenáré nagy bulit csaptunk Gabi barátném szülinapja megünneplésének alkalmából és ezt sütöttem (egy kakaós-narancsos-gyömbéres madeleine mellett, aminek a receptje szintén jön a héten) rágcsának, sikere volt, teljesen elfogyott.
Amúgy ebből a mennnyiségből iszonyat nagy adag lett, kb. 130 darab keksz. Nagyon finom, a jellegzetes ízét a keserűmandula adja (sajnos én csak kivonatot tudtam használni, de jó lenne ezt 2-3 szem mandulával helyettesíteni. ja és ha aromát használunk, akkor semmiképp ne azt a zöldes színűt.). Próbáljátok ki, nagyon finom tej, kávé mellé, de magában sem rossz! Sőt....
Hozzávalók:
400 g őrölt mandula, 300 g porcukor, 4 tojásfehérje, 1 vanílarúd kikapart magjai, néhány csepp keserűmandula kivonat (vagy 2-3 szem keserűmandula), só
Elkészítés:
A mandulát átszitálom a porcukorral. A tojások fehérjét kemény habbá verem egy csipet sóval. A vanílarúd magjait kikaparom, és a mandulához keverem. A tojások kemény habját alaposan, de óvatosan összeforgatom a cukros-vaníliás-mandulával és a néhány kivonattal. 2-3 órára hűtőbe teszem a masszát. A sütőt előmelegítem 180°-ra, a masszából 1 cm átmérőjű golyókat formázok, majd sütőpapírral (ez fontos!) bérelt tepsibe pakolom őket. Kb. 15 perc alatt megsütöm a kekszeket, majd ha kihűltek dobozba pakolom az összeset. Ha arról van szó, simán eláll sokáig, de nem biztos, hogy marad.... :)
Szuper lett. A képeid csodálatosak!
VálaszTörlésMostanában én is rákattantam a kekszekre. Ezt is kell próbálni, köszi a receptet.
Hű, de klassz! Én mogyorósat csináltam a múlt héten. Na, abba nem kellett aroma, nagyon intenzíven mogyorós. A Culinarisban van keserű mandula kivonat, ha jól emlékszem 1490 Ft és nagyon sokáig elég. Ha netán mostanában jársz arrafelé...
VálaszTörlésNagyon guszta kis sütik, a képek pedig csodálatosak!
VálaszTörlésGesztenye, köszönöm! Az a baj, hogy a kekszekre baromira nem nehéz rákattani... viszont annál nehezebb leállni velük :)
VálaszTörlésSalsa, de gyökér vagyok, nem aromát akartam írni, hanem kivonatot :)) Szombaton pont a Culinarisban jártam :)
Zsiri, köszi!
Bocs, ha kezdenek unalmasak lenni ezek a ládás képek, de most annyira, de annyira megszerettem... :) Még él bennem az újdonság varázsa :]
Nekem is nagyon ízlene :)) guszta kis puffancsok!
VálaszTörlésTuti ízlene! :)
VálaszTörlésMint mindig, most is gyönyörűek a fotók! Nagyon tetszik a beállítás, a "díszlet"!
VálaszTörlésAz amaretti kekszet imádom! Kávéba mártva a legjobb!
csodás ahogy ez az orchidea feldobja a képeket, remek érzéked van hozzá!
VálaszTörlésNagyon szimpik ezek a kekszek, de még soha nem csináltam, külön formát lehet kapni, vagy nagy tepsiformát bemélyedésekkel?
Kedvet kaptam hozzá:)
köszönöm! :)
VálaszTörlésNem, simán sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam a kis golyónyi tésztahalmokat, aztán sülés közben terültek szét ilyen formára.
Szerintem az arányokat át kellene gondolni! A recept négy tojásfehérjével nem működik,
VálaszTörléstöbb kell ehhez a mennyiségű lisztkeverékhez!
De működik ;)
VálaszTörlésNekem nem sikerült, pedig úgy szerettem volna :( Már eleve nem masszát, inkább tésztát kaptam. Lényegében kis kavicsok születtek. Mit rontottam el?? :(
VálaszTörlésNekem nem sikerült, pedig úgy szerettem volna :( Már eleve nem masszát, inkább tésztát kaptam. Lényegében kis kavicsok születtek. Mit rontottam el?? :(
VálaszTörlésNekem nem sikerült, pedig úgy szerettem volna :( Már eleve nem masszát, inkább tésztát kaptam. Lényegében kis kavicsok születtek. Mit rontottam el?? :(
VálaszTörlés