Polpo alla griglia
Gondolom ez a bejegyzés megosztja az olvasóim körét, valaki fújjog rá, valakinek összegyűlik a nyál a szájában. 2-3 éve még én sem gondoltam volna, hogy valaha el tudok majd készíteni olyan ételeket, amikben tenger gyümölcsei, különböző rákok, polipok, kagylók vannak. A nyaralások során viszont nagyon sok trükköt, receptet el lehet lesni a törzshelyünkön, ha szerencsések vagyunk, akkor még a konyhába is betekinthetünk. Atraniban ettünk többször is polipsalátát, grillezett polipot stb. A polipsalátát Gabának köszönhetően már reprodukáltam, volt már itthon spaghetti is, de grillezettre még csak most került sor. Ha faszénen sülne, akkor persze sokkal jobb lenne, de azért így sem volt ez rossz. Sőt! A polip húsa finom, omlós maradt, köze nincs gumiállagú ehetetlen akármihez.
Ja és jó hír!
Napokon belül elérhető és letölthető lesz a receptfüzet itt a blogon! ;)
Hozzávalók 2 főre:
- 1 db 50-60 dkg-os polip
- 2 babérlevél
- 1/2 citrom
- 3-4 ek. olívaolaj + a sütéshez
- 1 ek. finomra aprított petrezselyem
- tengeri só
- bors
- 6 db fanyárs
A szendvicshez: bagett/panini/ciabatta, pár szem koktélparadicsom, zöldsaláta
Elkészítés:
- A polipnak levágom a fejét, kiszakítom belőle egészben a belsőségeket tartalmazó zsacskót, kivágom a szemeit és a száját. Vízzel átöblítem az egészet.
- Vizet forralok egy fazékban, beledobom a babérlevelet és kevés tengeri sót. Ha forr, belemerítem háromszor a polipot, majd harmadszorra engedem bele a vízbe. 30 percet főzöm. Ezután hagyom kihűlni. Ha a polip kihűlt, feldarabolom, lehúzom a bőrét.
- A poliphúst fanyársakra húzom (amit előzőleg vízben áztattam), megforgatom olívaolajban, majd forró serpenyőben pár perc alatt megpirítom.
- Egy kis tálba facsarom a fél citrom levét, hozzáadom a 3-4 evőkanálnyi olívaolajat, a petrezselymet, kevés sót és borsot. Összekeverem, majd ezt kanalazom a megsült polipra.
- Ehetjük olívaolajos pirítóssal, vagy csinálhatunk belőle egy kis csinos szendvicset is.
Imádom a tengeri herkentyűket.
VálaszTörlésMeg nem enném, de annyira gyönyörű képek, hogy csak ámulok és bámulok.
VálaszTörlésMediterrán nyarat idéző :-)
VálaszTörlésNekem jöhet belőle!
De szépséges képek!A polipot nem tudnám én sem megenni, de a képek meseszépek!:-)
VálaszTörlésMég sosem ettem polipot, de annyira jól néznek ki a fotón, hogy most szívesen megkóstolnám.
VálaszTörlésAmikor először készítettem itthon polipot, azt sem tudtam, hogy hogy merjek hozzányúlni :))
VálaszTörlésBizony ám, hogy mediterrán nyarat idéz! :)
Nagyon guszta lett a polipod, nekem minden mennyiségben jöhet a tengeri herkentyű!
VálaszTörlésKülönben én is Horvátországban tanultam meg, hogy kell ezeket jól elkészíteni, érdemes ilyen helyeken nyitott szemmel járni:-)).
A kész ételek csodásan néznek ki a képeiden, úgyhogy elhiszem,hogy finomak.
VálaszTörlésMondjuk nem hiszem,hogy valaki rá tudna venni,hogy meg is kóstoljam, pláne a még nyers polip látványa riasztana.:))
jesszus, de csúnya!
VálaszTörlésAzonnal befalnám!!!!
VálaszTörléshú de ennék pár adaggal! :)
VálaszTörlésa jesszus de csúnya természetesen megint névtelentől jön, a sok idióta :D :D
Gondoltam, hogy ez a kaja meg fogja osztani a véleményeket! Mondjuk nem baj, mert én meg belsőségeket nem eszek, tehát én legyek az utolsó aki követ vet arra, aki meg a tengeri herkentyűkre fújjog! :)
VálaszTörlésigen nagyon riaszto 'eloben' az biztos is, na ekkora peldany meg nem jart a konyhamban :) de egyebkent nagyon szeretem. Eppen most posztoltam egy salit minipolipokbol :D
VálaszTörlésEz a kép a tálból "kimászó" polippal, huhh, nagyon tetszik! Rémisztő és szép is egyben ;)
VálaszTörlésLenne egy konyhatechnikai kérdésem: Miért kell a polipot háromszor megmártani mielőtt végre megfürödhet?
Delish, néztem és nagyon gusztának találtam! :)
VálaszTörlésRobi, Gabától tanultam, hogyha háromszor mártjuk bele a forró vízbe a polipot szebben kunkorodnak a csápjai :) Nem tudom, hogy amúgy milyen lenne, eddig másképp még nem mertem kipróbálni :))
Reni, köszi a bionarancsos választ, a Mammut-béli boltot ismertem, bevallom, azt reméltem, találtál egy fehérvári lelőhelyet :-).
VálaszTörlésÉn nem nagyon bírom a tengeri cuccost (igazából nem kóstoltam, már ott megáll a dolog, hogy életükben viszolygok tőlük), viszont a férjem nagyon szereti, a kedvéért néha ráveszem magam, hogy készítsek ilyesmiket, úgyhogy a receptedet azért megjegyzem :).Zsófi
Nagyon tetszik a blogod,tele isteni receptekkel es kivalo kepekkel,gratulalok!Imadok en is fotozni,ezert szeretnem megkerdezni milyen lencset hasznalsz az etel fotozasnal?Koszi elore is.
VálaszTörlésZsófi, nincs mit! :) Fehérváron már több bioboltban is megkérdeztem, hogy nem akarnak-e esetleg gyümölcsökkel is foglalkozni, de sehol nem kaptam pozitív választ :(
VálaszTörlésOrsi, köszönöm szépen a kedves szavakat. Az utóbbi időben egy f1.8-as 50mm-es fix objektívet használok a kajafotózáshoz.
Koszi szepen,majdnem eltalatam akkor, en 50mm 1.4 esre gondoltam,nekem most ez a kedvencem,de remenykedem a Karacsonyfa alatt majd talalok egy ujabb kincset/macro-ra faj a fogam/ :),tovabbi sok oromet es sikert kivanok ,itt most este 7 ora van es mar 2 oraja nezegetem a recepteidet :)
VálaszTörlésMichelin csillagot neki!!
VálaszTörlés