Zabpelyhes keksz
Bár még mindig nem vagyok táltos erőmben, de már nagyon hiányzott a konyha. Komoly pihenőre vagyok ítélve, ez azt jelenti, hogy még a boltba sem megyek át... Itthon töltöm minden napomat, kivéve azokat, amikor orvosnál vagyok (így volt ez ma délelőtt is és lesz részem belőle holnap is....) Ennek a keksznek a megsütésére Rachel Allen Bake c. könyve inspirált. Most van időm átlapozgatni alaposabban a felhalmozott szakirodalmakat. (jó sok van és nem csak szakácskönyvek :)
Rachel receptje tulajdonképpen a zabpelyhes megoldást juttata eszembe, mert ez nem más, mint egy szimpla vajas keksz zabbal megtoldva. Vajas kekszet már sokszor sütöttem, de zabpelyhet még sosem raktam bele. Pedig milyen kézenfekvő!! Ráadásul van is mindig itthon, mert Dani nagyon szereti.
Gondolkoztam a fűszerezésen, ízesítésen.... gyorsan körülnéztem, volt még itthon egy bio narancs a fűszerekből meg sosincs hiány. Nagyon finom lett, nálam most ez a keksz foglalta el a námbör ván pozíciót a slágerlistán. Tudjátok! Vannak azok a Grancereales (asszem ez a neve) kekszek... na ez pont olyan!
Hozzávalók:
- 200 g puha vaj
- 100 g zabpehely
- 200 g liszt
- 100 g porcukor
- 1 narancs reszelt héja (legyen kezeletlen!)
- 1 tk. koriandermag
- 2 rúd vanília / 2 tk. vanília esszencia
- 2-3 ek. nádcukor
- 1/2 tk. sütőpor
Elkészítés:
- A vajat keverjük krémesre a porcukorral, a vanília kikapart magjaival / vaníliaesszenciával, a mozsárban összetört koriandermaggal és a narancshéjjal.
- Keverjük hozzá a sütőporos lisztet, a zabpelyhet. Gyúrjunk belőle tésztát, majd osszuk két részre és sodorjunk belőlük kb. 3,5 cm átmérőjű hengereket. Csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe 1-2 órára.
- Vegyük ki a hűtőből a tésztát, vágjuk 0,5 cm vastag szeletekre, forgassuk meg a nádcukorban a szeleteket és tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe.
- 180°-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt süssük meg a kekszeket.
Ilyen az, amikor a cica bociszemekkel néz a terrárium megvilágításában :))
Reni! Szerinted jó lenne narancshéj helyett bolti (tehát nem vegyszeres) kandírozott narancshéjjal is? Vagy azt már nem bírná el? Mondjuk 10 dkg-t beletehetnék? Kekszet akartam sütni holnap, és ez megtetszett!
VálaszTörlésfini a kekszed! olyan kis szep a Cica, nagyon bajos :)
VálaszTörlésFinom a keksz is, de a cica valami gyönyörű :)
VálaszTörlésA keksz az magáért beszél.
VálaszTörlésAztán ugrott is?
Nagyon jó ez a keksz, múlt héten csináltam én is :)
VálaszTörlésA cica meg még mindig gyönyörű :)
Szia!
VálaszTörlésAzt szeretném megkérdezni, hogy a kezeletlen narancsot hol veszed? Köszi, Zsófi
Ja, és köszi-köszi-köszi-köszi a receptet, a grancerealst imádják a gyerekeim, most ezzel elkápráztatom őket :). Zsófi
VálaszTörlésHmm vajas keszet én is sokat csinálok, kipróbálom majd így is. Tami imádja a zabos kekszeket és a zab állítólag okosítja a gyerekeket. Na, nem mintha a miénk nem lenne már most is egy kis zseni... :)
VálaszTörlésNo meg is csináltam, kandírozott narancshéjjal meg gyömbérrel, nagyon fini lett!
VálaszTörlésNa, örülök! Annak is aki kipróbálta, annak is, akinek meg tetszik és esetleg ki fogja próbálni. Én már gondolkozom a következő adagon. Kakaós/aszalt gyümölcsös/fűszeres.... :)
VálaszTörlésAz a jó ideje retkes, dzsuvás, mosatlan tepsi rendkívül illuzióromboló. Ha már ilyen sok energiát fordítasz a blogod majmolására, reklámozására, ilyenekre odafigyelhetnél.
VálaszTörlésÜdvözlettel:
Szpiszár Bea - Győr
Kedves Bea!
VálaszTörlésKét adag kekszet papír nélkül sütöttem rajta és a sütés közben, a kekszről leolvadó cukor ráégett. Ha kiábrándító, akkor leveszem, hiszen fontos azoknak a véleménye, akik idelátogatnak.
Nem reklámozom én sehol a blogom... bár mondjuk facebook profilt csináltam az tény.
Miattam ne szedd le. Egyszerűen csak ledöbbentem azon, hogy a mindig igényes és sokat reklámozott blogodban ilyen igénytelenség hogy fordulhat elő.
VálaszTörlésÉn inkább zsírnak néztem, zavart.
Jó hétvégét!
De leszedtem, mert ha téged zavart, valószínűleg mást is, csak nem írta.
VálaszTörlésKedves Reni!
VálaszTörlésMeg tudnád mondani, hány db. keksz lesz az itt megadott mennyiségből?
Szerintem a tepsis kép egyáltalán nem volt zavaró, mert egy normális konyhában, amit rendszeresen használ a tulajdonosa, ez a világon a legtermészetesebb. Olyan életszerű volt. De hát nem vagyunk egyformák. Ha egy kép neked tetszik, és a magadénak érzed, ne törődj vele, ki mit gondol! Bocs, nem akarok kérődzni a témán, csak ez kikívánkozott.
Köszönöm, Zsófi
Hú, most megpróbáltam magam elé képzelni a tepsit, hogy nagyjából mennyi fért bele, de ha jól emlékszem, akkor olyan 40-45 db keksz lesz a mennyiségből.
VálaszTörlésKöszi, azóta megcsináltam (kétszer is), tényleg állati jó keksz. Nekem kevesebb lett, gondolom nagyobb kekszeket csináltam, azért.
VálaszTörlésZsófi
Cicaaaa, istenem de szép, mintha mosolyogna! Most találtam a blogodra, nagyon szépek a képek! Odavagyok! <3
VálaszTörlésAkkor kellemes nézelődést kívánok itt, nálam :)
VálaszTörlés