Az én cappuccino szeletem
Krémes süteményre vágytam... azt viszont nem tudtam eldönteni, hogy mit is ennék pontosan. Ilyenkor szokott az jönni, hogy összedobok egy tiramisùt, de most valami más kellett. Legyen kicsit csokis is, legyen krémes is, legyen benne tészta is, legyen benne valami olyan íz, ami kicsit lágyítja a keserű csokit...
Fogtam magam, kimentem a konyhába, körülnéztem a hűtőben, majd kipakoltam a pultra azokat a hozzávalókat, amiket bele szerettem volna sűríteni a süteményre. Így került tehát a "halmazba" a holland kakaó, a mandula, az amaretto likőr, a kávé, a mascarpone, a tojások, a tejszín.....
Valószínűleg nem nagy találmány ez a sütemény, lehetséges, hogy már más is készített ilyesmit, de ebben a formában, ezzel az összetétellel, ebben az esetben totális improvizáció eredménye lett. Sajnos nem egy olcsóság, de különleges alkalmakkor, vagy ünnepekkor talán megengedheti magának az ember. Tény, hogy nem mindenki tart otthon mandulalikőrt - valószínűleg csak azért, hogy fél decit felhasználjon ehhez a desszerthez, nem is fog megvenni egy üveggel, mert csak azért felesleges -, nem mindenkinek van állandó jelleggel mascarpone a hűtőjében, de ezeket az alapanyagokat lehet mással is helyettesíteni (a mandulalikőrt csokilikőrrel, rummal stb; a mascarponet sűrű joghurttal, krémsajttal stb.), vagy akár ki is lehet hagyni őket. Sajnos a hozzávalók között rengeteg tojás szerepel, ugyanis a tészta és a krém is tojással készül. Én szerencsés helyzetben vagyok, mert drága nagymamám tyúkjai tojnak rendesen, így állandó jelleggel el vagyok látva házi tojással.
Keresem a sütire a megfelelő jellemzést... Olyan, mintha egy tiramisù lenne ötvözve caprese tortával és egy jó pohár habos cappuccinoval, mindez megbolondítva egy kevés házi készítésű marcipánnal. Talán a legmegfelelőbb tulajdonság az lenne, hogy gazdag. Igen! Gazdag ízű, de abszolút nem tömény édesség.
Hozzávalók a tésztához: (kb. 30x20-as tepsihez)
- 6 db tojás kettéválasztva
- 3 ek. holland kakaópor
- 7 ek. darált mandula
- 1 tk. sütőpor
- 6 ek. cukor
- csipet só
Hozzávalók a krémhez:
- 8 tojás sárgája (a fehérjékből csináljunk pavlovát, vagy macaront)
- 4 dl tejszín
- 4 dl tej
- 6 ek. cukor
- 4 csésze presszókávé
- 500 g mascarpone
- 4 db lapzselatin
További hozzávalók:
- 0,5 dl amaretto likőr
- keserű kakaópor a szóráshoz
- marcipángolyók
- mandulaszeletek
Elkészítés:
- A tésztához a tojások fehérjét egy csipet sóval verjük habbá.
- A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a kakaót, a darált mandulát és a sütőport és keverjük el alaposan az egészet. Óvatosan forgassuk bele a fehérje habot.
- Öntsük tapadásmentes (vagy kivajazott) sütőformába és toljuk 180°-ra előmelegített sütőbe kb. 30 percre (tűpróba!).
- Miután kivettük a tésztát a sütőből, locsoljuk meg az amaretto likőrrel.
- Hagyjuk kihűlni.
- A krémhez melegítsük fel a tejet, a tejszínt, a kávéval, 3 evőkanál cukorral.
- A tojások sárgáját keverjük fehéredésig a másik 3 evőkanál cukorral.
- A meleg tejet öntsük folyamatos keverés mellett a tojásos keverékhez, majd öntsük vissza az egészet egy forralóedénybe és lassú tűzön sűrítsük be.
- Keverjünk el benne 3-4 lap zselatint.
- Hűtsük le és ezután keverjük hozzá a mascaparponet.
- Öntsük a kihűlt kakaós tészta tetejére és egy éjszakára rakjuk a hűtőbe / hűvös helyre.
- Másnap szórjuk meg a sütemény tetejét keserű kakaóval és díszítsük marcipánnal, mandulaszeletekkel.
Amíg meg nem érkezik végre a tavasz - most is esik a hó - minden bejegyzés végére biggyesztek egy utazásos képet, hogy legalább a hangulat napsütéses legyen! :)
Nápoly - Piazza Plebiscito - panorámafotó
De gyönyörű és mint az utolsó kép is igazolja nagyon, nagyon finom is lehetett!:-)
VálaszTörlésMinden elismerésem! Fantasztikusan néz ki! Hát még az íze milyen lehet... óóóó belesajdul a szívem, hogy nem kóstolhatom! :)))
VálaszTörlésNagyon szép lett a sütid!
VálaszTörlésFantasztikus, gyönyörű, imádom!
VálaszTörlésA képekről nem is beszélve, de ezt mindig elmondom!
Yesssssss!
VálaszTörlésKöszi a receptet, már alig vártam.
Mentettem, fantasztikusan néz ki, meg a fotók is :-))
Nagyon jól néz ki! Biztosan fini, én pont az ilyeneket szeretem. Nekem speciel mindig van itthon mandulalikőr. ;) Jól sejtem, hogy szögletes desszergyűrűben csináltad őket?
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik nektek! Tényleg nagyon finom, csak ajánlani tudom!
VálaszTörlésNem desszertgyűrűben készült, hanem csak levágtam a szélét :)
Reni, ez jóóó, és nagyon hasonlít ahhoz az ízvilágohoz, ami mostanában megmozgatja leginkább a fantáziám. Átjön a kesernyés íze a kakaónak és a kávénak?
VálaszTörlésAha, mindkettő átjön, de a krémbe lehet akár több kávét is tenni, én csak Dani miatt nem toltam bele még 1-2 adagot.
VálaszTörlésElájulok..krémes és pont úgy néz ki, mint ami után már képzeletben napok óta epekedek. Na ja, az édességmegvonásnak is megvannak a maga tünetei. :)
VálaszTörlésKedves Reni!
VálaszTörlésMeglepi vár Rád blogomban :)
http://eat-aliano.blogspot.com/2011/02/virtualis-oleles.html
Niki-Eat'aliano
Hát ez a süti nagyon ott van!
VálaszTörlésSzép is , és finom is! :)
Gyönyörűek a képeid, és a süti is.
VálaszTörlésJuj de jól néz ki. :)
VálaszTörlésMindig van itthon mandulalikőr, mert univerzális, kávéba, fagylaltba, krémbe, csakúgy-ba, miértisne-be, bárhová. :o)
VálaszTörléspersze, csorog a nyálam a laptopra, ahogy kell!
Bámulatos lett a süti és a fotók is!
VálaszTörlésNápolyi mosolyt a tavaszváróknak:))
Köszönöm szépen a kedves szavakat! :)
VálaszTörlésEz tényleg olyan süti, amire általában vágyik az ember (már aki szereti a krémes sütiket) :)))
Hát ez a "miezmieeeeez?" :D süti pont olyan jól is hangzik, mint amilyen baromi jól is néz ki!!! Nekem is csorog a nyálam... pedig már este van... nem kellene semmi édeset enni... :))) Jááááhj
VálaszTörlésSzépséges capuccino szelet, ide vele!
VálaszTörlésIldinyó, igen-igen, ez az a süti :)
VálaszTörlésÉletünk és ételeink -> ez a süti sajnos már a múlté.... :)
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésEliosabeth, köszönöm szépen a kedves szavakat, remélem majd még sok kedvedre valót találsz itt nálam :)
VálaszTörlésEz nagyon jól néz ki.Épp most jegyzetelem le a kis receptes füzetemben, de van egy kis gond: a tejszint mikor kell hozzákeverni a krémhez? A tejjel felforraljuk vagy a végén hab formájában keverjük a krémhez? Gondolom nem mindegy.
VálaszTörlésElőre is köszi a választ.
Ó, látom ez kimaradt, még jó hogy rákérdeztél!
VálaszTörlésA tejjel és a kávéval együtt fel kell melegíteni! :)
Reni ezt a dobozt, amin fotóztál hol szerezted??
VálaszTörlésLomtalanításkor a házunk előtt :]
VálaszTörlésReni! Ez a süti... Nem csípem a kávét, de ennek nagyon jó az aránya :) Éjszaka közepén csináltam meg, reggel alig vártam, hogy kóstolhassam :D
VálaszTörlésPS: ha tudod, javítsd a tejszínt, mert már felfőzés után vettem észre, hogy nem szerepel.. :) Jah, és abban is bizonytalan voltam,hogy mennyi az egy csésze kávé :D De mindezektől függetlenül sikerült, majd küldök fotót ;)
Imadom a tiramisut, de hetvegen nekem is valami mas kellett:) Ezert elkeszitettem a sütid, tökeletes, imadom:) A fotoid is csodasak! A gyönyörü macaronjaidat latva pedig nem kerdes, hogy mi lesz a sok feherje sorsa. Vegre jo sütöm is van, igy a heten probalkozom.
VálaszTörlésCsodaszép sütemény és még csodaszépebb képek!!!
VálaszTörlésNekem is pont a napokban jutott eszembe ez a sütemény... nyáron akartam készíteni belőle egy gyümölcsös verziót (sajna nem jutott rá időm, így tolódok a köv. évre), de nagyon örülök neki, hogy nektek is így tetszik! (és ízlik)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésMost találtam a blogodra, és ..gyönyörű!! Ezt a sütit meg akarom csinálni, annyit kérdeznék, hogy a kávé az deciliterbe átszámolva kb.. menyi?? (2dl?) Valamint nem lapzselatinnal készíteném hanem hagyományos porral abból kb. mennyi kell bele?én olyan 2 dkg ra gondoltam.. Köszönöm a válaszod, gratulálok az oldalhoz, nagyon szép!!!Üdv: Andi
liszt nem kell bele?? egyébként finom lett, én mindent úgy csináltam meg, ahogy leírtad, de a krém folyt összevissza... és ez így eléggé elrontotta az összképet.. :/ biztos hogy nincs elírva a recept?
VálaszTörlés