Az én cappuccino szeletem


Krémes süteményre vágytam... azt viszont nem tudtam eldönteni, hogy mit is ennék pontosan. Ilyenkor szokott az jönni, hogy összedobok egy tiramisùt, de most valami más kellett. Legyen kicsit csokis is, legyen krémes is, legyen benne tészta is, legyen benne valami olyan íz, ami kicsit lágyítja a keserű csokit... 
Fogtam magam, kimentem a konyhába, körülnéztem a hűtőben, majd kipakoltam a pultra azokat a hozzávalókat, amiket bele szerettem volna sűríteni a süteményre. Így került tehát a "halmazba" a holland kakaó, a mandula, az amaretto likőr, a kávé, a mascarpone, a tojások, a tejszín.....


Valószínűleg nem nagy találmány ez a sütemény, lehetséges, hogy már más is készített ilyesmit, de ebben a formában, ezzel az összetétellel, ebben az esetben totális improvizáció eredménye lett. Sajnos nem egy olcsóság, de különleges alkalmakkor, vagy ünnepekkor talán megengedheti magának az ember. Tény, hogy nem mindenki tart otthon mandulalikőrt - valószínűleg csak azért, hogy fél decit felhasználjon ehhez a desszerthez, nem is fog megvenni egy üveggel, mert csak azért felesleges -, nem mindenkinek van állandó jelleggel mascarpone a hűtőjében, de ezeket az alapanyagokat lehet mással is helyettesíteni (a mandulalikőrt csokilikőrrel, rummal stb; a mascarponet sűrű joghurttal, krémsajttal stb.), vagy akár ki is lehet hagyni őket. Sajnos a hozzávalók között rengeteg tojás szerepel, ugyanis a tészta és a krém is tojással készül. Én szerencsés helyzetben vagyok, mert drága nagymamám tyúkjai tojnak rendesen, így állandó jelleggel el vagyok látva házi tojással.


Keresem a sütire a megfelelő jellemzést... Olyan, mintha egy tiramisù lenne ötvözve caprese tortával és egy jó pohár habos cappuccinoval, mindez megbolondítva egy kevés házi készítésű marcipánnal. Talán a legmegfelelőbb tulajdonság az lenne, hogy gazdag. Igen! Gazdag ízű, de abszolút nem tömény édesség.

 


Hozzávalók a tésztához: (kb. 30x20-as tepsihez)
  • 6 db tojás kettéválasztva
  • 3 ek. holland kakaópor
  • 7 ek. darált mandula
  • 1 tk. sütőpor
  • 6 ek. cukor
  • csipet só

Hozzávalók a krémhez:
  • 8 tojás sárgája (a fehérjékből csináljunk pavlovát, vagy macaront)
  • 4 dl tejszín
  • 4 dl tej
  • 6 ek. cukor
  • 4 csésze presszókávé
  • 500 g mascarpone
  • 4 db lapzselatin
További hozzávalók:
  • 0,5 dl amaretto likőr
  • keserű kakaópor a szóráshoz
  • marcipángolyók
  • mandulaszeletek

Elkészítés:
  • A tésztához a tojások fehérjét egy csipet sóval verjük habbá.
  • A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a kakaót, a darált mandulát és a sütőport és keverjük el alaposan az egészet. Óvatosan forgassuk bele a fehérje habot.
  • Öntsük tapadásmentes (vagy kivajazott) sütőformába és toljuk 180°-ra előmelegített sütőbe kb. 30 percre (tűpróba!).
  • Miután kivettük a tésztát a sütőből, locsoljuk meg az amaretto likőrrel.
  • Hagyjuk kihűlni.
  • A krémhez melegítsük fel a tejet, a tejszínt, a kávéval, 3 evőkanál cukorral.
  • A tojások sárgáját keverjük fehéredésig a másik 3 evőkanál cukorral.
  • A meleg tejet öntsük folyamatos keverés mellett a tojásos keverékhez, majd öntsük vissza az egészet egy forralóedénybe és lassú tűzön sűrítsük be. 
  • Keverjünk el benne 3-4 lap zselatint.
  • Hűtsük le és ezután keverjük hozzá a mascaparponet.
  • Öntsük a kihűlt kakaós tészta tetejére és egy éjszakára rakjuk a hűtőbe / hűvös helyre.
  • Másnap szórjuk meg a sütemény tetejét keserű kakaóval és díszítsük marcipánnal, mandulaszeletekkel.



Amíg meg nem érkezik végre a tavasz - most is esik a hó - minden bejegyzés végére biggyesztek egy utazásos képet, hogy legalább a hangulat napsütéses legyen! :)

Nápoly - Piazza Plebiscito - panorámafotó


Megjegyzések

  1. De gyönyörű és mint az utolsó kép is igazolja nagyon, nagyon finom is lehetett!:-)

    VálaszTörlés
  2. Minden elismerésem! Fantasztikusan néz ki! Hát még az íze milyen lehet... óóóó belesajdul a szívem, hogy nem kóstolhatom! :)))

    VálaszTörlés
  3. Fantasztikus, gyönyörű, imádom!
    A képekről nem is beszélve, de ezt mindig elmondom!

    VálaszTörlés
  4. Yesssssss!
    Köszi a receptet, már alig vártam.
    Mentettem, fantasztikusan néz ki, meg a fotók is :-))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki! Biztosan fini, én pont az ilyeneket szeretem. Nekem speciel mindig van itthon mandulalikőr. ;) Jól sejtem, hogy szögletes desszergyűrűben csináltad őket?

    VálaszTörlés
  6. Örülök, hogy tetszik nektek! Tényleg nagyon finom, csak ajánlani tudom!

    Nem desszertgyűrűben készült, hanem csak levágtam a szélét :)

    VálaszTörlés
  7. Reni, ez jóóó, és nagyon hasonlít ahhoz az ízvilágohoz, ami mostanában megmozgatja leginkább a fantáziám. Átjön a kesernyés íze a kakaónak és a kávénak?

    VálaszTörlés
  8. Aha, mindkettő átjön, de a krémbe lehet akár több kávét is tenni, én csak Dani miatt nem toltam bele még 1-2 adagot.

    VálaszTörlés
  9. Elájulok..krémes és pont úgy néz ki, mint ami után már képzeletben napok óta epekedek. Na ja, az édességmegvonásnak is megvannak a maga tünetei. :)

    VálaszTörlés
  10. Kedves Reni!

    Meglepi vár Rád blogomban :)

    http://eat-aliano.blogspot.com/2011/02/virtualis-oleles.html

    Niki-Eat'aliano

    VálaszTörlés
  11. Hát ez a süti nagyon ott van!
    Szép is , és finom is! :)

    VálaszTörlés
  12. Gyönyörűek a képeid, és a süti is.

    VálaszTörlés
  13. Mindig van itthon mandulalikőr, mert univerzális, kávéba, fagylaltba, krémbe, csakúgy-ba, miértisne-be, bárhová. :o)
    persze, csorog a nyálam a laptopra, ahogy kell!

    VálaszTörlés
  14. Bámulatos lett a süti és a fotók is!
    Nápolyi mosolyt a tavaszváróknak:))

    VálaszTörlés
  15. Köszönöm szépen a kedves szavakat! :)
    Ez tényleg olyan süti, amire általában vágyik az ember (már aki szereti a krémes sütiket) :)))

    VálaszTörlés
  16. Hát ez a "miezmieeeeez?" :D süti pont olyan jól is hangzik, mint amilyen baromi jól is néz ki!!! Nekem is csorog a nyálam... pedig már este van... nem kellene semmi édeset enni... :))) Jááááhj

    VálaszTörlés
  17. Ildinyó, igen-igen, ez az a süti :)

    Életünk és ételeink -> ez a süti sajnos már a múlté.... :)

    VálaszTörlés
  18. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  19. Eliosabeth, köszönöm szépen a kedves szavakat, remélem majd még sok kedvedre valót találsz itt nálam :)

    VálaszTörlés
  20. Ez nagyon jól néz ki.Épp most jegyzetelem le a kis receptes füzetemben, de van egy kis gond: a tejszint mikor kell hozzákeverni a krémhez? A tejjel felforraljuk vagy a végén hab formájában keverjük a krémhez? Gondolom nem mindegy.
    Előre is köszi a választ.

    VálaszTörlés
  21. Ó, látom ez kimaradt, még jó hogy rákérdeztél!
    A tejjel és a kávéval együtt fel kell melegíteni! :)

    VálaszTörlés
  22. Reni ezt a dobozt, amin fotóztál hol szerezted??

    VálaszTörlés
  23. Lomtalanításkor a házunk előtt :]

    VálaszTörlés
  24. Reni! Ez a süti... Nem csípem a kávét, de ennek nagyon jó az aránya :) Éjszaka közepén csináltam meg, reggel alig vártam, hogy kóstolhassam :D

    PS: ha tudod, javítsd a tejszínt, mert már felfőzés után vettem észre, hogy nem szerepel.. :) Jah, és abban is bizonytalan voltam,hogy mennyi az egy csésze kávé :D De mindezektől függetlenül sikerült, majd küldök fotót ;)

    VálaszTörlés
  25. Imadom a tiramisut, de hetvegen nekem is valami mas kellett:) Ezert elkeszitettem a sütid, tökeletes, imadom:) A fotoid is csodasak! A gyönyörü macaronjaidat latva pedig nem kerdes, hogy mi lesz a sok feherje sorsa. Vegre jo sütöm is van, igy a heten probalkozom.

    VálaszTörlés
  26. Csodaszép sütemény és még csodaszépebb képek!!!

    VálaszTörlés
  27. Nekem is pont a napokban jutott eszembe ez a sütemény... nyáron akartam készíteni belőle egy gyümölcsös verziót (sajna nem jutott rá időm, így tolódok a köv. évre), de nagyon örülök neki, hogy nektek is így tetszik! (és ízlik)

    VálaszTörlés
  28. Szia!
    Most találtam a blogodra, és ..gyönyörű!! Ezt a sütit meg akarom csinálni, annyit kérdeznék, hogy a kávé az deciliterbe átszámolva kb.. menyi?? (2dl?) Valamint nem lapzselatinnal készíteném hanem hagyományos porral abból kb. mennyi kell bele?én olyan 2 dkg ra gondoltam.. Köszönöm a válaszod, gratulálok az oldalhoz, nagyon szép!!!Üdv: Andi

    VálaszTörlés
  29. liszt nem kell bele?? egyébként finom lett, én mindent úgy csináltam meg, ahogy leírtad, de a krém folyt összevissza... és ez így eléggé elrontotta az összképet.. :/ biztos hogy nincs elírva a recept?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése