Körtés gofri/waffel, borban párolt körte és a forralt bor
Most kapásból három recepttel jövök és igazából azért, mert az egyik adta a másikat... amolyan láncreakció szerűen jöttek létre. Amikor múltkor megláttam Veránál a tökös gofrit, rájöttem, hogy milyen nagyon régen készítettem. Aztán szombaton feltette Dani a kérdést: mikor lesz egyszer gofri?... olyan rég sütöttél....
Hát jó, akkor lesz gofri, méghozzá körtés. Mivel vettem körtét, jól megpároltam kettőt fűszeres borban. Aztán mivel egy üveg bort felhasználtam a körte párolásához, abból meg legyen forralt bor... nehogy kárba menjen már.
Hozzávalók a gofrihoz (kb. 12-14 darabhoz):
- 40 dkg liszt
- 3 tojás
- 12 dkg olvasztott vaj
- 12 dkg cukor
- 1 ek. vaníliaesszencia
- 1 1/2 tk. sütőpor
- 1/2 l tej
- 2 db körte lereszelve
- 3 ek. Marsala (vagy egyéb desszertbor)
- csipet só
- a tetejére: olvasztott csokoládé, méz vagy bármi, amihez kedvünk van
Elkészítés:
- A tojások fehérjét verjük kemény habbá egy csipet sóval.
- A tojások sárgáját keverjük fehéredésig a cukorral, majd adjuk hozzá a vaníliaesszenciát, az olvasztott vajat, a sütőporral elkevert lisztet, a desszertbort, adagoljuk hozzá a tejet, majd végül szórjuk bele a lereszelt körtét. Keverjük el alaposan, csomómentesre a tésztát. Forgassuk bele a fehérje habot.
- Adagoljuk gofrisütőbe a tésztát és süssük meg. (ha nincs gofrisütőnk, akkor palacsintasütőben is elkészíthető a tészta)
Hozzávalók a borban párolt körtéhez (2 db):
- 2 db ízes körte
- 5 dkg étcsokoládé
- 5 dl száraz fehérbor
- 2 db csillagánizs
- 2-3 db zöld kardamom
- 4-5 szem szegfűszeg
- 1 rúd vanília
- 1 rúd fahéj
- A körtéket pucoljuk meg, vágjuk egyenesre a talpukat.
- Öntsük egy forralóedénybe a bort, adjuk hozzá a fűszereket, majd helyezzük bele a körtéket, fedjük le. Közepes lángon (a bor gyöngyözzön, de ne forrjon) pároljuk meg a körtéket. Ha a bor nem lepi el a körtét, akkor forgassuk rendszeresen, hogy mindenhol megpuhuljon.
- Gőz fölött olvasszuk meg a csokoládét.
- A körtéket emeljük ki a fűszeres borból, majd csurgassuk végig rajtuk az olvasztott csokoládét.
Hozzávalók a forralt borhoz:
- a fent megmaradt "főzőlé"
- 4-5 ek. cukor
- 2 dl víz
- A hozzávalókat forraljuk össze, majd igyuk meg.
Jó fogyis kaja :)
VálaszTörlésEz aztán az! :))))
VálaszTörlés:)) jó kis gofri lett
VálaszTörlésNagyon klassz, na és a fotók fantasztikusak, mint mindig:-)
VálaszTörlésMondanom sem kell, hogy beleestem a fotókba, mint mindig.
VálaszTörlésSzuper ez a körtés téma is.
Jujj, nagyon guszta! A képek pedig gyönyörűek, mint mindig! :)
VálaszTörlésMindet imádom!
VálaszTörlésA körtét sokszor megcsináltam már jó kis túrófagyival, a gofri pedig alapkedvenc.
Nagyon szépek a gofris fotók! :)
Örülök, hogy tetszenek :)))
VálaszTörlés