Mogyoróvajas keksz és fagyi
Engem is elkapott a mogyoróvaj láz. Judit addig-addig feszegette a facebook oldalán, hogy már nem bírtam, muszáj volt kipróbálnom. Ezelőtt még sosem kóstoltam. Valahogy nem ilyen ízre számítottam, hanem sokkal rosszabbra. Előítéletek.... :) Aztán vettünk egy üveggel és már alig van belőle. Na jó, nem önmagában nyalogattuk el, hanem került sütibe, fagyiba, ide-oda. Van mégy egy-két ötletem, amivel ki akarom még próbálni ezt a kencét, de nem akarok túlzásokba esni, majd talán pár hónap múlva... :) (habár milyen jó lenne egy csokis macaron mogyoróvaj-karamell krémmel....van is sok jó várakozó tojásfehérjém)
Ez a fagyi nem más, mint egy sós karamell fagylalt, annyi különbséggel, hogy a karamellizált cukorhoz nem klasszik sós vajat teszek, hanem sós, darabos mogyoróvajat. El sem tudjátok képzelni, hogy mennyire nagyon jó! (ha mégis, akkor gondolom, vagyis remélhetőleg ugyanezen a véleményen vagytok ti is) Mostanában mániákusan gyártom a különböző jegyes desszerteket, talán még többet is, mint nyáron. Lehet, hogy tudat alatt már nagyon a nyárra készülök és ezzel próbálom megidézni a hangulatot. Egy vaníliafagyi alapot készítettem, amihez utána hozzákevertem a fantasztikus karamellt.
A keksz egy csoki- és mogyoródarabos finomság. Tejjel, de frissen facsart gyümölcsével is tökéletes párost alakítanak, így nagyon finom reggeli, uzsonna lehet belőle. Egyszerű elkészíteni és nagyon gyorsan meg is van. A keksz receptje a GoodFood-os böngészés eredménye, az alapreceptje ott található, én csak kicsit alakítottam át.
Hozzávalók a fagyihoz:
- 5 tojássárgája
- 2 dl tejszín
- 4 dl tej
- 2 vaníliarúd kikapart magjai
- 4 ek. cukor
A karamellhez:
- 100 g cukor
- 2 ek. darabos mogyoróvaj
- 1/2 tk. tengeri só
Elkészítés:
- A tejet tegyük fel melegedni a tűzre a tejszínnel és a vaníliarúd magjaival (a rudat is dobjuk bele a tejbe, mielőtt összekevernénk a tojással, akkor szedjük ki belőle).
- A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral.
- Ha a tej forráspontig melegedett, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a tojások sárgáját és sűrítsük be a krémet. (Vigyázzunk, nehogy túlforraljuk, mert kicsapódhat és túrós állagú lesz az egész!)
- Hűtsük le.
- A karamellhez öntsük egy serpenyőbe a cukrot. Alacsony lángon olvasszuk meg és várjuk meg, míg borostyán színűre változik. (a karamellt ne kevergessük, csak rázogassuk!) Adjuk hozzá a sót és a mogyoróvajat (a karamell hirtelen meg fog keményedni, ez attól van, hogy a mogyoróvaj hirtelen lehűti az egészet). Fakanállal keverjük össze az egészet és ha szépen összeolvadt, akkor öntsük ki sütőpapírra.
- Ha a karamell megszilárdult, rakjuk egy zacskóba és törjük össze egy húsklopfolóval. A kétharmadát keverjük hozzá a vaníliás fagyialaphoz, a maradékot tegyük félre. (ezzel szórjuk majd meg tálaláskor a fagyit)
- A fagylaltalapot tegyük egy éjszakára hűtőbe, majd másnap készítsük el fagylaltgépben (ha nincs fagylaltgépünk, akkor töltsük fagyasztható edénybe, félóránként, 4-5 alkalommal megismételve turmixoljuk át)
- Gombócozzuk, szórjuk meg a maradék mogyoróvajas karamellával.
Hozzávalók a kekszhez:
- 300 g csokoládé (én jó minőségű tejcsokoládé pasztillát használtam)
- 100 g étcsokoládé (szintén csokipasztillát használtam)
- 100 g sötét nádcukor
- 85 g vaj
- 100 g mogyoróvaj
- 1 tojás
- 100 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 mk. tengeri só
Elkészítés:
- A tejcsokoládé felét (150 g) a vajat, a cukrot és a mogyoróvajat olvasszuk össze gőz fölött.
- Ezután keverjük hozzá a sütőporral elkevert lisztet, a sót és a tojást. Ha egy kicsit kihűlt a keverék, keverjük hozzá a maradék (150+100 g) csokoládét. (ha nem pasztillát használunk, akkor daraboljuk durvára a csokit)
- Sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzunk egymástól 4-5 cm távolságra evőkanálnyi halmokat a masszából.
- Toljuk 180°-ra előmelegített sütőbe és süssük 10-12 percig.
Nagyon szuper lett:-))
VálaszTörlésNa és a fényképek, mindig elámulok.
Én is megszerettem a mogyoróvajat, a keksz nagyon bejön.
Ezt a csokisat is elmentem, kipróbálásra vár:-))
Mogyoróvajas keksz idén karácsony óta amolyan sutisdoboznyitogatosmelyenbeleszippantosjajdeszeretem csoda!
VálaszTörlésViszont próbáld ki húsételben is - pl. csirke vagy pulykamell darabkákat tejjel hígított, fokhagymával ízesített mogyoróvajas masszába mártva, majd zsemlemorzsa vagy épp tört corn flakes es forró olajban hirtelen kisütni. Mesés, egyszerűen mesés!
Gesztenye, örülök, hogy tetszik! :)
VálaszTörlésAngi, hú de tele lett a szám nyállal :) Ki fogom próbálni, köszi a tippet! :)
Ismét egy fantasztikus sorozat, Reni, hogy van ennyi energiád?:))
VálaszTörlésGyönyörűek a képek, fantasztikus ötletes receptek.
Köszönjük!!!
Reni! Mint mindíg, megint brutál jó a recept és a fotók is!
VálaszTörlésCiripbogár, hála az égnek mostanában sokkal több időm van az ételekkel és a fotózással foglalkozni. Örülök, hogy tetszenek! :)
VálaszTörlésKlári, köszönöm szépen, ha teheted próbáld ki valamelyiket (bár egyik sem diétás... :/)
Ez nagyon fincsi lehet!Hol lehet venni darabos mogyoróvajat?
VálaszTörlésÉn a darabos mogyoróvajat a Lidl-ben vettem, csak ugye a fotón eltakartam a címkét :)
VálaszTörlésNálam csokis-cukkinis cupcake mogyoróvajas-mascarpones krémmel készült a hétvégén. Mennyei volt a krém! :) Majd jön a recept.
VálaszTörlésJó minőségű csoki pasztillát te hol veszel? A Lehel piacon tudok venni kimérve, ráadásul "sütésálló", tényleg nem olvad el a sütiben. Kíváncsi vagyok, mit tesznek bele... :) Viszont ott csak tejcsokisat tudok venni, étet még nem láttam.
Láttam facebook-on a képet :)
VálaszTörlésÉn csokipasztillát a metroban vettem (callebaut). Ott van ét-, tej-, és fehércsoki pasztilla is. Egy a bökkenő.... 5 kg-os kiszerelésben :))
ugye milyen könnyű megszeretni?!! szuper lett nagyon! és gyönyörű. nyilván:)
VálaszTörléstúlságosan is könnyű megszeretni :) köszi! :)
VálaszTörlésCsodálatos képek, mint mindig :)
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm!
VálaszTörlés