Hamis túrósrétes


Vagy ahogy még ismerhetik sokan: szórt túrós, beledobálós túrós, lusta asszony rétese stb. Nekem az egyik kedvenc gyerekkori süteményem, amit nem csak enni, hanem készíteni is mindig szerettem - ezt bátran rám bízta mindig anya - hiszen nem sok macera van vele, csak bele kell szórni a hozzávalókat megfelelő sorrendben a tepsibe. Legutóbb, amikor anyánál jártam, sok-sok régi kedvenc süteményemnek a receptjét leírtam, terveim szerint szépen meg is fogom majd előbb-utóbb sütni mindent, mert nagyon hiányoznak ezek az ízek. Régen minden hétvégén ezek közül sült valamelyik a sütőben, most csak nagyon ritkán tudom kifogni azt, hogy pont akkor tévedek haza, amikor valamelyik süti sül.


Lila tulipánok a mama kertjéből

Annak ellenére, hogy most aztán már tényleg folyamatosan fotózom (nem akarok most ide tölteni az esküvős és egyéb képeimből..), azért nem akarom elhanyagolni ezt a drága kis blogomat sem, mert nekem fontos, hogy folyamatosan frissüljön és ne csak hetente, kéthetente... :) Főzni úgyis főzök, ha nem is minden nap és lefotózni meg már semennyibe nem kerül. 


Hozzávalók:

  • 1/2 l rétesliszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 10 + 2 dkg vaj
  • 1/2 kg túró
  • 1 rúd vanília
  • 4 tojás
  • 1/2 l tej
  • mazsola (én aszalt ribizlit használtam)


Elkészítés:
  • A lisztet alaposan keverjük össze a cukorral és a sütőporral.
  • 10 dkg vajjal vastagon vajazzunk ki egy kb. 28x40 cm-es tepsit, majd szórjuk rá a cukros liszt felét.
  • Morzsoljuk rá a túrót, szórjuk rá a mazsolát, majd hintsük a tetejére a liszt másik felét.
  • A tojásokat keverjük simára a tejjel és a vaníliarúd kikapart magjaival, majd locsoljuk az egész tetejére (ügyeljünk arra, hogy mindenhol ellepje a lisztes felületet a folyadék).
  • A 2 dkg vajat olvasszuk meg, majd ezt is öntsük a sütemény tetejére. Hagyjuk kicsit pihenni, míg a "tészta" magába szívja a folyadékot, majd toljuk a tepsit 180°-ra előmelegített sütőbe 40 percre.
  • Forrón még nem igazán szeletelhető, hagyjuk kicsit hűlni.




Megjegyzések

  1. Brutálisat fejlődtél az elmúlt 3-4 hónapban fotóilag. :D
    Nem győzöm csodálni a képeket.
    Ez a süti jöhet, minden mennyiségben.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm!!!! :) Nagyjából azóta, amióta csak fotózással foglalkozom :]

    VálaszTörlés
  3. Reni :-) írhatnál egy olyan bejegyzést, hogy hogyan is rendezed meg, hogy osztod be az időt, mikor főzöl meg fotózol ...értem ezalatt, hogy mikor készíted el a kellékeket ..stb...mennyi ideig tart kb. míg készítesz pár képet különböző módon megkomponálva..sokat hurcolászod a deszkákat a lakásban ...vagy van egy konkrét hely és mindig ott fotózol, milyen fényviszonyokban ..stb..szóval hogy készíted el az épp aktuális "műtermet" ...egyébként hol tárolod a lakásban ezt a sok deszkát? :-) És hol lehet hozzájutni ilyen vintage kellékekhez ...olyan szép az a tojásos kosár :-)

    VálaszTörlés
  4. Majd egyszer lehet, hogy írok egy ilyesmit :) Lefotózom a kellékeimet, hogy miként tárolom őket, hogy hol fotózok stb. :)

    VálaszTörlés
  5. Hu, nagyon szep kepek, mint mindig, igazi Renisek.
    ezt mi lusta asszony retesenek is hivjuk, jo kis edesseg, meg kell hagyni :)

    VálaszTörlés
  6. Teljesen oda vagyok a képeidért...gyönyörűek! A sütikről meg nem is beszélve... Én minden túrós sütit/ételt imádok, ezt pedig el is fogom készíteni! :)

    VálaszTörlés
  7. Vica, köszönöm szépen! :) Bizony, hogy jó.....

    MÁK, köszönöm szépen! Mindig annyira, de annyira jól esnek az ilyen kedves szavak!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése