Hamis túrósrétes
Vagy ahogy még ismerhetik sokan: szórt túrós, beledobálós túrós, lusta asszony rétese stb. Nekem az egyik kedvenc gyerekkori süteményem, amit nem csak enni, hanem készíteni is mindig szerettem - ezt bátran rám bízta mindig anya - hiszen nem sok macera van vele, csak bele kell szórni a hozzávalókat megfelelő sorrendben a tepsibe. Legutóbb, amikor anyánál jártam, sok-sok régi kedvenc süteményemnek a receptjét leírtam, terveim szerint szépen meg is fogom majd előbb-utóbb sütni mindent, mert nagyon hiányoznak ezek az ízek. Régen minden hétvégén ezek közül sült valamelyik a sütőben, most csak nagyon ritkán tudom kifogni azt, hogy pont akkor tévedek haza, amikor valamelyik süti sül.
Lila tulipánok a mama kertjéből |
Annak ellenére, hogy most aztán már tényleg folyamatosan fotózom (nem akarok most ide tölteni az esküvős és egyéb képeimből..), azért nem akarom elhanyagolni ezt a drága kis blogomat sem, mert nekem fontos, hogy folyamatosan frissüljön és ne csak hetente, kéthetente... :) Főzni úgyis főzök, ha nem is minden nap és lefotózni meg már semennyibe nem kerül.
- 1/2 l rétesliszt
- 20 dkg cukor
- 1 cs. sütőpor
- 10 + 2 dkg vaj
- 1/2 kg túró
- 1 rúd vanília
- 4 tojás
- 1/2 l tej
- mazsola (én aszalt ribizlit használtam)
Elkészítés:
- A lisztet alaposan keverjük össze a cukorral és a sütőporral.
- 10 dkg vajjal vastagon vajazzunk ki egy kb. 28x40 cm-es tepsit, majd szórjuk rá a cukros liszt felét.
- Morzsoljuk rá a túrót, szórjuk rá a mazsolát, majd hintsük a tetejére a liszt másik felét.
- A tojásokat keverjük simára a tejjel és a vaníliarúd kikapart magjaival, majd locsoljuk az egész tetejére (ügyeljünk arra, hogy mindenhol ellepje a lisztes felületet a folyadék).
- A 2 dkg vajat olvasszuk meg, majd ezt is öntsük a sütemény tetejére. Hagyjuk kicsit pihenni, míg a "tészta" magába szívja a folyadékot, majd toljuk a tepsit 180°-ra előmelegített sütőbe 40 percre.
- Forrón még nem igazán szeletelhető, hagyjuk kicsit hűlni.
Brutálisat fejlődtél az elmúlt 3-4 hónapban fotóilag. :D
VálaszTörlésNem győzöm csodálni a képeket.
Ez a süti jöhet, minden mennyiségben.
Köszönöm!!!! :) Nagyjából azóta, amióta csak fotózással foglalkozom :]
VálaszTörlésReni :-) írhatnál egy olyan bejegyzést, hogy hogyan is rendezed meg, hogy osztod be az időt, mikor főzöl meg fotózol ...értem ezalatt, hogy mikor készíted el a kellékeket ..stb...mennyi ideig tart kb. míg készítesz pár képet különböző módon megkomponálva..sokat hurcolászod a deszkákat a lakásban ...vagy van egy konkrét hely és mindig ott fotózol, milyen fényviszonyokban ..stb..szóval hogy készíted el az épp aktuális "műtermet" ...egyébként hol tárolod a lakásban ezt a sok deszkát? :-) És hol lehet hozzájutni ilyen vintage kellékekhez ...olyan szép az a tojásos kosár :-)
VálaszTörlésMajd egyszer lehet, hogy írok egy ilyesmit :) Lefotózom a kellékeimet, hogy miként tárolom őket, hogy hol fotózok stb. :)
VálaszTörlésHu, nagyon szep kepek, mint mindig, igazi Renisek.
VálaszTörlésezt mi lusta asszony retesenek is hivjuk, jo kis edesseg, meg kell hagyni :)
Teljesen oda vagyok a képeidért...gyönyörűek! A sütikről meg nem is beszélve... Én minden túrós sütit/ételt imádok, ezt pedig el is fogom készíteni! :)
VálaszTörlésVica, köszönöm szépen! :) Bizony, hogy jó.....
VálaszTörlésMÁK, köszönöm szépen! Mindig annyira, de annyira jól esnek az ilyen kedves szavak!