Mangoldos, sajtos lepény
Már régóta vadásztam mangoldra a piacon, de eddig még sosem találkoztam vele nálunk. Aztán rendeltünk magokat, ültettem egy adagot és megjelent a piacon is. Nem baj, mert ami itthon terem, az azért mégiscsak közelebb áll a kis szívemhez, de legalább látom, hogy elindult valami pozitív irányú dolog is a székesfehérvári piacon. Van egy-két eladó, aki különlegesebb (vagyis az átlagember számára kevéssé ismert) növényeket termeszt otthon a kis kertjében és kihozza a megszokott, klasszik portéka mellett azt is a piacra. Hátha megveszik.
Na így történt tehát, hogy vettem egy hatalmas csokor mangoldot (amikor sétáltam haza a fejemet eltakarta konkrétan) és próbáltam kísérletezgetni vele itthon. Készült egy adag borsós-mangoldos krémleves, ez a pite és pesto is, na meg persze nyersen is csipegettem belőle.
Nagyon finom, sokan azt mondják, hogy sokkal ízesebb levélzöldség a spenótnál, de én ettől függetlenül továbbra is szeretem mindkettőt.
Sütöttem nem is olyan rég egy spárgás lepényt is, ehhez is ugyanazt a tésztát használtam és gyakorlatilag a töltelék is ugyanaz annyi különbséggel ugyebár, hogy a spárga mangoldra cserélődött.
Igyekszem a héten még jönni egy-két poszttal, de gyakorlatilag minden napra jut egy fotózásom, így nem biztos, hogy annyi időt tudok szánni a posztok írására, mint amennyit szeretnék. Főzni főzök, sütni sütök, le is fotózok mindent, de ide sajnos csak csúszással kerülnek fel.
Én egy kis tejföllel ettem és langyosan a legfinomabb!
Más...
Amúgy csak én nem vettem észre változást a bloggeren? Pedig elvileg ezért volt a több napos kimaradás....
Hozzávalók:
Elkészítés:
Hozzávalók:
- 140 liszt
- 70 g vaj
- 3 evőkanál víz
- 5+5 dkg reszelt sajt
- 1 csokor mangold
- 2-3 ág kakukkfű
- 3 tojás sárgája
- 2 dl tejszín
- só
- bors
- rizs a vakon sütéshez
- vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
- A lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd adjuk hozzá a vizet és 5 dkg reszelt sajtot. Gyúrjunk belőle gyors mozdulatokkal tésztát, majd csomagoljuk fóliába és tegyük 30 percre a hűtőbe.
- Vajazzuk ki a piteformát. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, majd helyezzük a formába. Fedjük le sütőpapírral, majd öntsük rá a rizst és toljuk 200°-ra előmelegített sütőbe 25 percre.
- A tésztát vegyük ki a sütőből, öntsük le róla a rizst.
- A mangoldot mossuk meg, majd vágjuk csíkokra és szórjuk a kisült tésztára.
- A tojások sárgáját keverjük el a tejszínnel, a másik 5 dkg reszelt sajttal, sóval, borssal és a kakukkfű leveleivel, majd öntsük a mangoldra. Toljuk vissza így 25 percre a 200°-os sütőbe.
- Hidegen, vagy langyosan tálaljuk!
De aranyos kis mángoldleveleket árulnak nálatok! Olyan kis zsengék, ezeknél még nem is kell külön kezelni a szárakat. Nagyon tetszik ez a lepényed is! ;)
VálaszTörlésMás: A leállás valamilyen hiba miatt volt, amire a szerda esti karbantartási munkálatok során bukkantak. Bővebb infó a blogger blogján: Blogger Buzz.
Csatlakozom Robihoz, itt nem talälni sehol sem ennyire zsenge leveleket, igy talan még én is megszeretném. Nagyon tetszenek a fotok, meg persze a lepeny is!
VálaszTörlésNagyon szép lett, tavaly én is csináltam és biztos fogok idén is. Milyen változásra gondolsz a bloggerrel kapcsolatban? Majdnem minden nap van fotózásod? Hát ez hiperszuper!!!
VálaszTörlésnekem is rosszalkodott a blogger...
VálaszTörlésde már jó:))
Igen, ezek ilyen kis zsenge levelek voltak, örültem is neki, így a szárakat is csak felvágtam finomra és azt is dobtam a pite töltelékébe.
VálaszTörlésAzt hittem, hogy valami extra változtatás lesz a felhasználói felületen, de nem vettem észre semmit :)