Csokis cantuccini és könyvajánló
Udine utcáin sétálgatva kutattunk a könyvesboltok után és mindenhol alaposan átböngésztük a szakácskönyv kínálatot. Sigrid könyvére már régóta fájt a fogam és az első boltnál szembe is jött velem. Ráadásul le voltak árazva a gasztronómiai könyvek. Legalábbis egy részük. Lényeg, a lényeg, hogy ez a könyv bekerült a kosaramba és megvettem. A könyv szerzője egy népszerű gasztroblogot is ír, az "Il cavotello di bruxelles"-t.
A könyv nekem nagyon-nagyon tetszik. Csaknem 180 recept, gyönyörűen, letisztultan fotózva, mindenféle giccs nélkül. Szép.
Csupa-csupa jó ötlet, az otthon elkészíthető, majd ajándékozható ételekről, finomságokról. Nagyon tetszik, hogy eléggé nemzetközi a téma, sokféle ország jellegzetes édességeit meg lehet találni benne.
A fejezetek: (nagyjából, mert azért nem vagyok egy olasz zseni)
Hétköznapi kekszek (kekszek a nagyvilágból)
Csokoládé (mindenféle csokoládés finomság)
Fehér karácsony
Tuttifrutti
Happy hour (sós finomságok, chips és egyéb készételek helyett)
Édes lekvárok, kencék, krémek
Sós pástétomok, sajtgolyók, levesek, rilette-k
Fűszerkeverékek, szószok, marinádok és mártások házilag
Italok
Mindegyik fejezet végén (ajándék)csomagolási tippekket is találhatunk.
Ez a cantuccini recept is az ő könyvéből származik.
A cantuccinit amúgy nagyon szeretem. A klasszikus recept persze verhetetlen, de azért ezek az ilyen-olyan módon ízesített fajták is eléggé bejönnek. Millióféleképpen lehet variálni, akár sós változatot is készíthetünk (milyen jó lenne már aszalt paradicsommal, tökmaggal stb.).
Hozzávalók (kb. 45-50 db-hoz)
- 300 g liszt
- 150 g cukor
- 3 tojás
- 100 g tejcsokoládé
- 50 g aszalt gyümölcs (most ananász)
- 50 g fenyőmag (vagy mandula, dió stb.)
- 2 ek. kakaó
- 1 tk. sütőpor
- csipet só
- 1 vaníliarúd kikapart magjai / 1 ek. vaníliakivonat
Elkészítés:
- Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a kakaót, a magvakat és az aszalt gyümölcsöt.
- Olvasszuk fel gőz fölött a csokoládét.
- A tojásokat verjük fehéredésig a cukorral, vaníliával és a csipet sóval, majd forgassuk bele a csokit, illetve a lisztes keveréket.
- Osszuk a masszát 3 részre (eléggé ragadni fog, nagyon picit meglisztezhetjük), formázzunk belőle 2 cm magas, 5-6 cm széles rudakat.
- Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe és toljuk be 180°-ra 25 percre. Ezután vegyük ki, vágjuk fel a rudakat ujjnyi vastag szeletekre, majd tegyük vissza 150°-os sütőbe 30 percre.
Very very lovely!!!
VálaszTörlésThank you Oxana! :))
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésMég sosem ettem ilyen süteményt, és most elkészítettem a receptedet pontosan követve. Az a kérdésem, hogy kőkeménynek kell lennie? Ízre nagyon finom, csak a fogunk is bírja! :)
Szia!
VálaszTörlésIgen, ennek elég keménynek kell lennie, eredetileg (desszert)borba szokták mártogatni, de én tejbe/kakaóba/tejeskávéba :) vagy magában ropogtatom :)
Oké, köszi a receptet és a választ! Ki fogom próbálni valamilyen folyadékkal is!
VálaszTörlésHihi, a toszkán barátnőmnek, Giulia-nak megvan ez a szakácskönyve. Épp október végén járt a kezemben, amikor megmutatta nekem, meg Sigfrid másik könyvét is, amelyben nagy meglepetésemre Giuseppe is benne volt! :)
VálaszTörlésSzép könyvet készített, Donna Hay stílusban!
Ezt ki kell próbálnom! Nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésÉn is elkészítettem a sütit, nagyon ízlik! Kávéba és teába mártogatva, vagy csak úgy ropogtatni, nagyon jó!
VálaszTörlésKöszi, hogy megosztottad velünk is a receptet!
Nagyon tetszenek a fotóid is.
Próbáljátok ki bátran és variáljátok az ízesítéseket! :-)
VálaszTörlésZita, én sejtettem, hogy ismerik egymást, mert Giuseppe honlapján Kriszta képei mellett Sigrid bogyós és olajos fotói vannak. :-)
Sigrid rajongò vagyok èn is, szeretem
VálaszTörlésa konyveit, nagyon szèpek!Egy jò pàr
receptet 'màsoltam'a konyveibol!