Klasszikus croissant
Amíg az utazásos képeket feldolgozom, van itt még bőven kimaradt ételfotóm és receptem. Ilyen ez a péksüti is. Életem legjobb croissantjáról van szó, minden túlzás nélkül, cseppet sem életem legjobb fotóival, de nem baj, legalább megvan a kontraszt.
Ez a klasszikus corissant, a szó minden nemes és jó értelmében. Leveles, vajas, isteni! Nem egy diétás süti, de ez akkor, amikor kisült és éreztem az illatát, cseppet sem érdekelt. Igazából a recept alapja még mindig Szakácsok könyve, de az első alkalom óta már nagyon-nagyon sokat változtattam rajta, leginkább az elkészítésen, pihentetéseken... nekem így még lazább és levegősebb lett a tésztája.
Ismét egy sok időt igénylő péksüti, de a húsvéti hosszú hétvégén talán be lehet tervezni és nagyon-nagyon finom reggeli lehet belőle egy szelet jóféle sonkával, tojással.... :)
Hozzávalók: Ismét egy sok időt igénylő péksüti, de a húsvéti hosszú hétvégén talán be lehet tervezni és nagyon-nagyon finom reggeli lehet belőle egy szelet jóféle sonkával, tojással.... :)
- 600 g rétesliszt (mindenképpen, mert a sima liszttel teljesen más állagot kapunk!)
- 15 g tejpor
- 35 g olvasztott vaj
- 25 g friss élesztő
- 250 ml langyos víz
- 1 tk. só
- 75 g porcukor
- 300 g hideg vaj
+ tojás a kenéshez
Elkészítés:
- Az élesztőt morzsoljuk a langyos vízbe, keverjük el.
- A lisztet szitáljuk egy tálba, majd adjuk hozzá a tejport, a porcukrot, a sót, az olvasztott vajat és az élesztős vizet. Keverjük össze, dagasszunk belőle selymes, az edénytől és a kéztől tökéletesen elváló tésztát. Takarjuk le és meleg helyen kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát dagasszuk át, majd tegyük tálba, fóliával fedjük le és rakjuk a hűtőbe bő 1 órára.
- A tésztát nyújtsuk ki háromszor olyan hosszúra mint szélesre. Fogjuk a hideg vaj felét és fedjük be vele a tészta kétharmadát. Hajtogassuk úgy, a tésztát, hogy először a vajazatlan harmadot hajtjuk a vajasra, majd erre az utolsó harmadot. Csomagoljuk fóliába, majd tegyük a fagyasztóba 30 percre, ezután fél órára a hűtőbe.
- Nyújtsuk ki ismét a tésztát háromszor olyan hosszúra, mint szélesre, majd simítsuk a tészta kétharmadára a maradék vajat és ismételjük meg a hajtogatást. Csomagoljuk fóliába, tegyük fél órára a fagyasztóba, majd tegyük egy éjszakára a hűtőbe.
- Vágjuk ketté a tésztát, majd nyújtsuk ki őket kb. 5 mm vastagságúra és vágjuk egyenlő szárú háromszögekre, majd szorosan tekerjük fel őket kifli formájúra. Tegyük a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük le felvert tojással és hagyjuk meleg helyen a duplájára kelni őket. Ha megkeltek, toljuk a kifliket 200°-ra előmelegített sütőbe 20-22 percre.
Majd elfelejtettem megemlíteni, hogy a gasztro.blog.hu oldal sajnálatos módon, hosszú-hosszú idő után megszűnt működni. Ez egy olyan oldal volt, amely összegyűjtötte a magyar gasztroblogokat és azok bejegyzéseiből egy-egy bekezdést, fotót rakott ki a nyitóoldra. Amennyiben az olvasót érdekelte az írás, egy kattintással továbbjuthatot az eredeti oldalra, ahol a teljes tartalmat elérhette. Azonban nem kell búsulni, máris létrejött egy új oldal, amit itt találtok.
Zseniálisan néz ki!!!
VálaszTörlésHúú Reni, mint ahogy itt mondanák..."estoy flipando"! :-)
VálaszTörlésWow, nagyon jól néznek ki. Hétvégén nekiállok én is.
VálaszTörlésImádom!
VálaszTörlésNoémi, Éva, Erika köszönöm szépen! :)
VálaszTörlésKriszti, ez nem is csoda :)
Nyamm!
VálaszTörlésMegyek hétvégén Székesfehérvárra. Vasárnap átugorhatok hozzátok egy ilyen reggelire? :)
Háááááááááát, nem biztos, hogy itthon leszek.. :D
VálaszTörlésKedves Reni! Szeretnélek meghívni a Húsvéti menü ajánló "játékba". Nézz be hozzám a részletekért, ha még nem ismernéd!
VálaszTörlésnagyon jól néz ki. az szeretném kérdezni, hogy a már kész tésztát lehet sütés előtt fagyasztani (pár napra)?
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésPersze! Nálam is volt már rá példa, hogy dupla adagot készítettem, az egyik adagot megsütöttem azon nyomban, a másikat pedig pl. 4-5 nap múlva.
Szia!
VálaszTörlésNagyon szépek, meg is szerezném csinálni nemsoká.
Az lenne a kérdésem, hogy tejpor mindenképp kell bele? Nem lehet a víz egy részét tejjel helyettesíteni?
Nem! Én sokszor kihagyom belőle :)
VálaszTörlésSzerintem ha a víz egy részét tejjel helyettesíted, más lesz a tészta szerkezete, inkább kalácsosabb. Én eddig csak vízzel készítettem.