Epres-rebarbarás minipiték



Ez a recept a Lakáskultúra májusi számában jelent meg. Azóta már felkerült a mindmegettére, így úgy gondoltam, hogy megosztom az olvasóimmal is itt a blogomon. Imádom az ilyen rácsos pitéket, teljesen odáig vagyok értük, pláne ha a töltelék friss és gyümölcsös, ahogy ez így tavasszal/nyáron természetes. Gyakorlatilag bármivel elkészíthetjük, mehet bele eper, rebarbara, vagy majd málna, később barack, szilva, szeder stb. Tuti mindennel siker!

A tésztával óvatosan kell bánni, mert nagyon törékeny, de az a legegyszerűbb, ha két sütőpapír között nyújtjuk ki és így szépen át tudjuk helyezni a formába.


Hozzávalók a tésztához: 

  • 200 g liszt
  • 100 g vaj
  • 50 g nyírfa porcukor (vagy nádcukor, ki mit szeret)
  • 1 vaníliarúd
  • 1 nagy tojás sárgája
A töltelékhez:
  • 300 g rebarbara
  • 100 g eper
  • 150 g nyírfacukor (vagy nádcukor)
  • ½ citrom leve 

+ vaj a kenéshez, porcukor a szóráshoz


Elkészítés:


  • A lisztet morzsoljuk el a vajjal, porcukorral és a vanília kikapart magjaival. Adjuk hozzá a tojás sárgáját, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe 1-2 órára. 
  • A töltelékhez tegyük serpenyőbe a feldarabolt rebarbarát, a cukrot és a citromlevet. Alacsony lángon forraljuk fel.
  • A tésztát osszuk 7 részre (az egyik darab lehet kicsivel nagyobb, mint a másik hat, illetve süthetünk egy nagy pitét is ebből a mennyiségből), majd nyújtsuk ki őket 2-3 mm vastagságúra.
  • Vegyünk elő 6 mini tart formát, kenjük ki vajjal, majd nyomkodjunk mindegyikbe egy-egy tésztakorongot. Ezután szúrkáljuk meg villával a tészták alját, majd kanalazzunk bele a kihűlt rebarbarából és szeleteljünk rá friss epret.
  • Az egy (a nagyobb), megmaradt tésztalapunkat vágjuk fel vékony csíkokra és rácsozzuk be vele a piték tetejét. Toljuk őket 200°-ra előmelegített sütőbe kb. 30 percre. 
  • Ha kihűlt, szórjuk meg kevés porcukorral.

Itt megtalálható a gyömbéres rebarbarafagylalt és a málnás rebarbaradzsem receptje is.



Megjegyzések

  1. Szia! Még új vagyok a blogodon, de órákig el tudnám nézegetni a fotóidat. Gratulálok hozzá!

    VálaszTörlés
  2. Szia Dominika!

    Örülök, hogy rátaláltál a blogra! :) Remélem még sok-sok kedvedre valót találsz majd itt! :)

    VálaszTörlés
  3. Látom nem csak engem varázsolnak el a képek...Most is csak csodálni tudom. Ja, és s üti is mennyei...:o)

    VálaszTörlés
  4. Finom is lehet nagyon, de a fotóid egyszerűen csodálatosak!

    VálaszTörlés
  5. Szia Reni!

    Megcsináltam a kis pitéket, isteni finom, az egyetlen megjegyzés, hogy nekem túl édes volt, de ez már ízlés dolga. :-)

    VálaszTörlés
  6. Szia Reni, nagyon szép a blog. Belebotlottam már korábban, aztán fotók után azonosítottam, hogy jé, a fotós lány a Makifood-os kenyérsütős óráról. :)
    Beöszönő mondat megvolt, és: megcsináltam, félig. Kinéztem C&V rebarbarás pitéjét, de nem tetszett a tészta, a tiéd viszont igen. A liszt felét teljes kiőrlésűre cseréltem, tök jó lett. Alaptészta lesz belőle, köszi.
    Nóri

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése