Spanyol falatkák, azaz: TAPAS
Megkésve bár, de cseppet sem törve jelentkezem a tapas-os bejegyzéssel. Bár már rég elkészítettem a fotókat, az étel is ezer éve elfogyott, időm nem igen jutott egy ilyen vaskos bejegyzéshez. Eleinte úgy gondoltam, hogy két bejegyzést fogok csinálni: egyet kimondottan a madridi tapasozásainkról, evésekről és egyet az itthoni változatról. Ehelyett a kettőt összevonom és egy kör alatt lezavarom. Nem hiszem, hogy ez probléma lenne, hiszen így egy helyen lesz minden olvasható. Madrid a tapas bölcsője, egymás hegyén-hátán helyezkednek el a bárok, az utcákon kígyóznak a sorok, ha valakinek nem jut talponálló hely a báron belül, akkor az utcán fogyasztja el a falatkáit. Nem kirívó eset az ilyen, ott mindenki így csinálja.
Éttermi javaslatokat nem tudok tenni, hiszen mi "csak" a bárokat jártuk, illetve a piacra tértünk vissza rendszeresen, ha enni akartunk. Persze, ha bármi konkrét kérdés van, akkor írjatok nyugodtan, hátha tudok segíteni!
Madridi beszámoló még itt.
A képek minőségéért és szépségéért előre is bocsánatot kérek, mert ezeket az asztalnál fotóztam evés előtt, nem nagyon tudtam fényekhez stb. igazítani. Igazi terülj-terülj asztalkám volt.
Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
1 kis fej hagyma
300 g bárányhús (de készíthetjük akár marhából, vagy sertésből is)
1 tojás sárgája
1 ek. citromlé
1/2 kk őrölt római kömény
1 kk. füstölt paprika
1 ek. apróra vágott menta
só
bors
olívaolaj
A mártogatáshoz:
paradicsomszósz (hagymát-zellerszárat-répát megpirítjuk olajon, majd felöntjük paradicsompürével - passataval - és összefőzzük)
Elkészítés:
A húst daráljuk le, majd gyúrjuk össze a többi hozzávalóval, formázzunk belőle diónyi golyókat, majd kevés olajon minden oldalukat pirítsuk körbe. Néhány perc alatt meg is sülnek a húsgombócok. Tálaljuk paradicsomszósszal.
Hozzávalók:
(recept egy kis spanyol nyelvű, tapasos könyvből)
1 ek. só
1/2 ek. füstölt paprika (csípős, vagy édes)
500 g blansírozott mandula
olívaolaj
Elkészítés:
A mandulát pirítsuk meg száraz serpenyőben, majd öntsük fel az olajjal, szitáljuk rá a sót, a paprikát és így pirítsuk, nagy lángon forgassuk át vele, majd tálaljuk. Finom rágcsa!
Hozzávalók 5-6 főre:
500 g nyers rák
1 nagy piros chili
6 ek. olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
csipet füstölt paprika
Elkészítés:
Készíthetjük egész rákokból, de meg is tisztíthatjuk őket és akkor csak a rákfarkakból. Hevítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, majd dobjuk bele a finomra vágott fokhagymát és chilit. 1 perc után dobjuk hozzá a rákokat is, majd folyamatos rázogatás mellett süssük 3-4 percig őket. A rák színe a szürkéből matt narancssárgára, a húsa matt fehérre vált. Ha a húsának a színe még opálos, akkor az azt jelenti, hogy nem sült át, még nyers. Tálaljuk füstölt paprikával megszórva, 1-2 gerezd citrommal és friss, ropogós kenyérrel.
Hozzávalók 5-6 főre:
(Jamie Oliver recept)
1 kg aprószemű, újkrumpli
olívaolaj
só
1 tk. paprika
A szószhoz:
olívaolaj
1 finomra vágott hagyma
4 gerezd fokhagyma
chili ízlés szerint
1 db répa
néhány szál kakukkfű
400 g konzerv paradicsom
1 ek. sherry ecet
tengeri só
Elkészítés:
Főzzük elő a burgonyát sós vízben, 10-15 perc alatt. Készítsük el a szószt. Kevés olívaolajon pároljuk meg a finomra vágott hagymákat, majd adjuk hozzá a szintén apróra vágott chilit, répát és a kakukkfüvet. Pároljuk ezeket együtt 5 percig, majd adjuk hozzá a paradicsomot, az ecetet, sózzuk és borsozzuk. Főzzük kb. 15-20 percig. A krumplit méretüktől függően vágjuk félbe/negyedekben/nyolcadokba. Olajban pirítsuk meg minden oldalukat (dobhatunk mellé rozmaringágat, fokhagymagerezdet). Ha a burgonya megsült, itassuk le róla az olajat, majd szórjuk meg a paprikával, sóval. A szószt turmixoljuk simára, majd mártogassuk bele a burgonyát.
Volt még galíciai polip is, de az tulajdonképpen semmi extra. Főzzük meg a polipot az alábbiak szerint, majd szeleteljük fel és szórjuk meg füstölt paprikával.
Iberico "chips" a Mercado de San Miguelen |
Ahol osztrigát árulnak, ott mindenhol szabadon kiválaszthatod, hogy melyik fajtából, hányat kérsz. Kapsz hozzá egy gerezd citromot és eheted is. |
Churros con chocolate Bár nem éppen egy fogyókúrás reggeli, de ha Spanyolországban tartózkodunk, kötelező annyiszor, ahányszor csak lemegy! |
Szívesen lettem volna vendég az asztalodnál...Ízkavalkád és Terülj, terülj asztalkám volt! A képeid, pedig, mint mindig, csodásak! Ahogy ezeket nézegetem, rögtön csomagolnék, és utaznék egyet...
VálaszTörlésAz első kép valami fantasztikus! Azonnal Madridba akarok menni :D
VálaszTörlésA párom holnap megy Madridba 3 napra. Feltétlen átküldöm neki a bejegyzésedet, hogy még indulás előtt nézze meg! :)
VálaszTörlésAz összes fotó csodás, de azok a paradicsomok most nagyon megfogtak :-)))
VálaszTörlésmicsoda csatni lehetne belőle ;-)
Axi
Mindig ámulok és bámulok a blogodon, imádom olvasni, gyönyörködni a képekben. A madridi bejegyzésednél olyan irigy voltam! Imádom Spanyolországot, minden egyes szegletét. Szuper beszámoló volt ez is, a képek nagyon tetszettek, és éljen a chocolate con churros! :-) Azt hiszem, az Atochán ettük a legjobbat. :-)
VálaszTörlésSzuper összefoglaló! Imádjuk mi is a tapas-t, volt alkalmam Madridban is megkóstolni. Otthon inkább a patatas bravas-t készítem:)
VálaszTörlésMég hogy nem jó fotók...Egyszerűen gyönyörűek. Mi most jöttünk haza Barcelonából és ott is egymást követik a tapas bárok. Bár mi inkább a tengeri halakra és finomságokra izgultunk rá:)
VálaszTörlés