Pepparkakor egy leheletnyi naranccsal
Az a helyzet, hogy én már karácsonyi készülődéses lázban égek. November eleje óta, karácsonyi hangulatú gyerek- és családi sorozatokat készítek és így átragad azért rám is a hangulat. Szerencsére. Pepparkakort tavaly készítettem először, bele is raktam akkor a karácsonyi magazinomba, de úgy éreztem ennek a receptnek konkrétan a blog bejegyzései között is van helye. Kicsit módosítottam az ízesítésen, megsütöttem, majd újrafotóztam.
2011-ben én pl. minden családtagnak ajándékoztam ilyen kekszet karácsonyra, mindenkinél sikere volt, lehet idén is beiktatom. Nagyon sokáig eláll - már ha megmarad -, finom, ropogós, "karácsonyi" ízű. A hétvégén már advent, itt az ideje a készülődésnek! :)
Apropó!!
Egy nagyon fontos információt még nem osztottam meg itt a blogomon, bár sejthető abból, hogy a jobbra, fenn, az oldalsávban látható egy banner. Egy banner, ami a téli Dining Guide Street Food Show-ra invitál. Ahogy korábban ősszel, úgy télen is megrendezésre kerül ez a nagyszerű esemény, amikor a Blogkóstoló keretében több blogger is bemutatkozhat főztjével a nagyközönség előtt. Velem december 8-án, délután 16:00-20:00-ig találkozhattok - persze csak ha szeretnétek - két másik bloggerrel együtt. :)
Egy téliesnek első gondolatra nem igazán mondható levessel készülök, de ha belegondolunk nagyon is át lehet ezt az ételt vetíteni a téli konyhára, ugyanis a sültpaprika krémleves készülhet olajban eltett, vagy szimplán lefagyasztott paprikából.... De erről majd később!
Információkat a rendezvényről a Dining Guide oldalán találtok.
Narancsos pepparkakor
Hozzávalók:
1 tk. őrölt fahéj
1 mk. őrölt gyömbér
1 mk. őrölt szegfűszeg
1 mk. őrölt kardamom
1/2 mk. őrölt szegfűbors
1 mk. só
1 mk. szódabikarbóna
60 g vaj
80 g nádcukor
2 narancs héja
60 ml golden szirup
60 ml tejszín
200 g liszt
Elkészítés
- Az egészben lévő fűszereket őröljük meg mozsárban (én mindig mozsárban töröm össze a fahéjat, szegfűszeget, kardamomot, szegfűborsot).
- Keverjük össze a fűszereket a liszttel, sóval, szódabikarbónával és cukorral, reszeljük bele a narancsok héját, adjuk hozzá a puha vajat, golden szirupot és tejszínt, majd gyúrjuk össze. Formázzunk belőle egy nagy labdát, csomagoljuk fóliába és tegyük egy éjszakára (vagy 5-6 órára) hűtőbe.
- Másnap nyújtsuk ki a tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 2 mm vastagságúra, szúrjuk ki tetszőleges formával, majd 180°-on süssük 8-10 percig.
- A kihűlt kekszeket tároljuk légmentesen záró dobozokban.
Golden szirup helyett mehet bele méz?
VálaszTörlésSzerintem technikailag működik mézzel is, maximum ízében lesz picikét más, mer ugye a szirup az melasz ízű. :-)
VálaszTörlésPont a szirupot akartam én is kérdezni ;)
VálaszTörlésMennyire változik a süti formája? Jövőhétre hópihe alakban gondoltam elkészíteni :) Még egy kérdés: inkább roppanós, vagy omlós állagú?
Dining Guidera én TUTI megyek, hátha végre sikerül személyesen is megismerkednünk ;) Úgyhogy egy adagot tessék félretenni :P
Ez nem nő meg nagyon, lehet hópehely formájúra is sütni, tavaly én is szúrtam ki hópelyheket, fenyőfát stb. és tökéletesen megtartotta a formáját. Ez nem omlós, hanem roppanós, vékony keksz.
VálaszTörlésMi az a golden szirup és hol lehet kapni?
VálaszTörlésA golden syrup, az nem más, mint melasz, melasz szirup. Budapesten több helyen is lehet találni én delikáteszben szoktam venni. Fehérváron viszont még sehol sem láttam :( Karácsony környékére mindig veszek többet, mert akkor fogy leginkább.
VálaszTörlésSziasztok!
VálaszTörlésEngem az érdekelne naaagyon, hogy hol lehet beszerezni ehhez a betűnyomdát? Előre is nagyon köszönöm a választ! Kriszta
Én a Desszertmesternél vettem, de azt hiszem lehet kapni a Gasztroshop.hu-n is, meg tavaly óta talán már máshol is :)
VálaszTörlésMost kaptam egy hírlevelet és itt is kapható keksznyomda: https://www.tchibo.hu/Advent-kave-suetemeny-hangulatos-dekoracio-t400010892.html?wbdcd=apo2hs4ocG
VálaszTörlésSziasztok! Mi az a kardamom és hol lehet kapni?
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésAz egy aromás fűszer. Én nagyobb kiszerelésben Budapesten szoktam venni fűszerkereskedésekben/delikáteszben, de szerintem herbáriákban is kapható (ahol élelmiszert is árulnak).
http://fuszeresz.hu/?page_id=6&fuszer=24
Sziasztok!
VálaszTörlésNekem a tészta nagyon ragadós lesz, nektek volt hasonló tapasztalatotok ezzel? Hogyan lehetne könyebben kezelhetővé tenni? Ha több lisztet teszek bele, akkor meg az íze lesz más...
Köszönöm! :)
Ez biztos buta kérdés lesz, de hab vagy főző tejszint kell hozzá használni?
VálaszTörlés