Tom Ka Gai



Egészen biztos, hogy annak, aki szereti az indonéz/thai konyhát, ismerősen cseng a fenti név, hiszen egy emblematikus levesről van szó, amiben olyan csodaszépen simulnak egymáshoz a különböző ízek, hogy az valami fantasztikus. Manapság már a fűszerek sem beszerezhetetlenek, bár az tény, hogy inkább delikáteszekben van a legnagyobb esélyünk belefutni ezekbe, de kihagyni a receptből semmiképp nem tudjuk őket. Nekem szerencsére volt itthon thai citromfüvem és kaffir lime levelem is, viszont galanga gyökeret Fehérváron nem kaptam, így kénytelen voltam gyömbért használni. (bár hasonló az ízviláguk, mégis teljesen mások... tippem szerint az Ázsia Bt-nél és a Culinarisban lehet kapni szinte biztosan)

Bár nagyon sok ételt szeretek elkészíteni húsmentes, vegán változatban, ahogy pl. a ramennel is tettem és szerintem tök jól működött is, de ennél a levessel felesleges kísérletezni a veganizálással, mert a fő karakterét a sok növényi alapanyag mellett a halszósz is adja.

Hozzávalók:
(kb. 8 főre)
  • 1 hüvelyknyi friss galanga (vagy friss gyömbér)
  • 15 db kaffir lime levél (ez például jól fagyaszható, tehát be lehet tankolni belőle)
  • 4 db thai citromfű (ez is jól fagyaszható)
  • 10 dkg shitake vagy bármilyen ázsiai konyhában használatos gomba
  • 1 l kókusztej
  • 3 l alaplé (csirke, vagy zöldség és lehetőleg ne legyen túl sós)
  • 7-8 ek halszósz
  • 1 ek cukor (pálmacukor, vagy kókuszvirágcukor, de jó a nádcukor is)
  • 50 dkg csirkemell 1-2 cmes kockákra vágva
  • thai chili ízlés szerint
  • 2 gerezd fokhagyma
  • friss koriander
  • 6-8 db friss rákfarok (elhagyható)
  • lime
  • babcsíra, paprika, újhagyma (ezek is elhagyhatók, de ad egy kis extra roppanósságot a leveshez)

Elkészítés:
  • A thai citromfüvet törjük össze a kés lapjával, vagy egy klopfolóval (így adja ki az ízét), a galangat (vagy a gyömbért) karikázzuk fel, a fokhagymát szintén szeleteljük vékonyra, majd adjuk ezt mindet az alapléhez a kaffir lime levelekkel együtt. Forraljuk fel és főzzük 20-25 percig, hogy a fűszerek aromái jól átjárják a levest. Ezután szűjük le és öntsük vissza ugyanabba az edénybe, amiben eddig főztük. 
  • Dobjuk bele a kockákra vágott csirkehúst, a felszeletelt gombát, a felkarikázott chilit és főzzük ismét 20 percig. Ezután vegyük lejjebb a lángot és adjuk hozzá a kókusztejet, a halszószt, a rákfarkakat és a cukrot. Fontos, hogy ekkor már ne forraljuk, csak alacsony lángon főzzük, amíg a rák húsa pár perc alatt meg nem fő. 
  • Ha nem érezzük elég ízesnek a levest, adjunk hozzá még halszószt és így érjük el a harmonikus állapotot. 
  • Tálalásnál szórjuk meg bőségesen friss korianderrel, dobjuk bele a vékonyra szeletelt zöldségeket, a babcsírát, facsarjunk rá egy kis limelevet. Én egy kicsi mogyoróolajat is küldtem rá.







Megjegyzések