Kakaós, tonkababos rugelach teljes kiőrlésű zablisztből


Kétségtelen, hogy az adventi időszak közönségkedvence nálunk itthon a RUGELACH. Nyilván rendkívül aktuális a poszt, de sebaj, ez itt lesz decemberben is és inkább kerüljön fel márciusban, mint soha. Mert ennek itt kell lennie.

Évek óta teljes kiőrlésű zablisztből és kókuszvirágcukorból készítem a sütit, persze azért fogyókúrás így sem lesz, mert van benne ezerrel zsiradék, méghozzá krémsajt formájában... 

A klasszikus receptemet használom, egy az egyben kicserélem az alapanyagokat, nem agyaltam nagyon azon, hogy ne sikerülne, hiszen kelnie nem kell, így nem jár akkora kockázattal az elkészítése.

Isteni jól esik egy csésze tea, tejes kávé, vagy matcha latte mellé.


Hozzávalók:
  • 225 g krémsajt (Philadelphia a legideálisabb)
  • 2 bögre teljes kiőrlésű zabliszt (2,5 dl-es bögrével mérve és persze lehet ez sima liszt is, vagy tk. búzaliszt)
  • 120 g vaj
  • 1/4 bögre cukor (én kókuszvirágcukrot használtam)
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • csipet só
A töltelékhez:
  • 150 g puha vaj
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 tonkabab lereszelve
  • 2 ek kókuszvirágcukor
  • 4 ek darált törökmogyoró (elhagyható)

    + tej a kenéshez (én zabtejet használtam)
Elkészítés:
  • A vajat robotgép segítségével krémesre keverem a krémsajttal. Hozzáadom a lisztet, a vaníliakivonatot, a csipet sót és a cukrot, gombóccá gyúrom, majd az egészet fóliába csomagolom és egy éjszakára (ez nagyon fontos, mert egy ultraragacsos tésztát kapunk) hűtőbe teszem.
  • A  tésztát 4 részre osztom, majd alaposan (fontos, mert a hosszú pihentetés ellenére is még viszonylag nehezen kezelhető a tészta) kilisztezett felületen egyesével kinyújtom őket 2-3 mm vastagságú téglalapokra. (Amíg az egyik tésztalappal dolgozunk, addig a maradék tésztát mindenképpen rakjuk vissza a hűtőbe, hogy ne puhuljon, melegedjen és csak akkor lássunk neki a kinyújtásának, amikor az előzőt megtöltöttük és feldaraboltuk és betoltuk a sütőbe.)
  • A töltelékhez krémesre keverem a vajat a kakaóval és a cukorral.
  • Gondolatban a tölteléket is negyedelem, a lényeg, hogy mindegyik tésztalapra egyenlően jusson.
  • Egy spatula segítségével vékonyan eloszlatom a nyers tésztán a kakaós tölteléket, megszórom egy evőkanálnyi darált mogyoróval, feltekerem és 3 cm-es darabokra vágom őket. A fenti folyamatot megismétlem a maradék tésztával és töltelékkel is. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a "csigákat", lekenem őket tejjel és 175°C-on sütöm kb. 20 percig.
  • Hagyom kihűlni őket és légmentesen záró fémdobozban tárolom, míg el nem fogy.
  





Megjegyzések

  1. Nagyon izgalmasan hangzik, bár még nem tudom mi az a tonkabab, de majd utánanézek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Zsuzsa!

      A tonkabab az egy fűszer, úgy kell elképezlni a felhasználását, mint pl. a szerecsendióét, azaz frissen reszeljük az ételbe. Nagyon karakteres, "parfümös" fűszerről van szó, szerintem egy csoda!

      Törlés

Megjegyzés küldése