Teljes kiőrlésű madeleine bergamottal
Ezek a francia / franciás aprósütemények mind nagyon egyszerűek, a titok szimplán az alapanyagban van. Még tél közepén futottam bele a Culinarisban friss, kezeletlen bergamotba és bár az illatát ismerem, imádom, rajongok érte, "eredeti" formájában még sosem használtam, így nem is mertem túl sokat venni belőle, mindössze két darab landolt a táskámban. Gondolkoztam viszont, hogy mihez kezdjek vele, amiben tud érvényesülni az aromája és ekkor jutott eszembe, hogy valamiféle aprósütibe kellene belesütnöm. Totál megőrültem az illatától, amikor elkezdtem lereszelni a héját... elképesztő.
Természetesen ha nem jutunk bergamothoz, tökéletesen kivitelezhető citrommal is és adhatunk mellé kevéske kakukkfüvet, de ha van rá alkalmunk, toljuk bergamottal!
Hozzávalók: (kb. 16 db-hoz)
- 100 g vaj
- 60 g tk. liszt
- 60 g mandulaliszt
- 1 ek vaníliakivonat
- 2 friss bergamot reszelt héja és leve
- 2 tojás
- 40 g cukor (kókuszvirág/eritrit)
- 1 tk sütőpor
- + vaj a formák kikenéséhez
Elkészítés:
- Olvasszuk fel a vajat és hagyjuk picit visszahűlni és közben a tojásokat keverjük krémesre a cukorral.
- Adjuk hozzá a liszteket, a sütőport, a bergamot lereszelt héját és levét és keverjük csomómentesre.
- A vajat csak ezután, folyamatosan belecsurgatva keverjük el a tésztával, majd tegyük legalább 2 órára hűtőbe az egészet.
- Kenjük ki vékonyan vajjal a formánkat, majd kb. egy lapos evőkanálnyi tésztát adagoljunk minden egyes mélyedésbe.
- Toljuk a 175°C-ra előmelegített sütőbe légkeverésen 10 percre.
- A legfinomabb frissen, de tökéletesre vizsgázik másnapos, harmadnapos állapotában is.
Itt jól látszik, hogy kb. ugyanúgy néz ki a bergamot, mint egy citrom, csak akkora, mint egy lime. :) |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése