Medvehagymás, kecskesajtos mini quiche



Minden évben kora tavasszal kiszabadulunk a Bakonyba és jól megszedjük magunkat medvehagymával. Így volt ez idén is és az utolsó csokrot vágtam bele ebbe a töltelékbe. Érdekes, hogy alapvetően a tavasz az az évszak, amit a legkevésbé kedvelek, de azért a friss zöldeket és terményeket már alig várom. A medvehagyma igazi hírnök. :)


Hozzávalók 6 db mini quiche-hez: (12 cm átmérőjű formákat használtam)

A tésztához:

  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 50 g telkes kiőrlésű zabliszt
  • 125 g felkockázott, hideg vaj
  • csipet só
  • 4-5 ek hideg víz
A töltelékhez:
  • 5 dl tejszín
  • 6 db tojás
  • 1 csokor medvehagyma
  • 100 g reszelt cheddar v. gruyere
  • csipet só
  • frissen őrölt bors
  • 100 g krémes kecskesajt

Elkészítés:


  • A vajat gyors kézmozdulatokkal morzsoljuk el a lisztekkel (vagy használjunk robotgépet, én a krémkeverő kart szoktam ehhez használni), a sóval, majd adjuk hozzá a vizet evőkanalanként, gyúrjuk szintén pár kézmozdulattal gombóccá, majd csomagoljuk fóliába és tegyük kb. 1 órára a hűtőbe. (a lényeg, hogy a kezünk melege ne olvassza  meg túlságosan a vajat)
  • A tésztát osszuk hat egyforma darabra, majd egyenként, két sütőpapír között nyújtsuk kb. 2 mm vastagságúra és béleljük ki a tésztával csinosan a formáinkat. Villával szúrkáljuk meg az alját, majd tegyük 5-10 percre a fagyasztóba a kibélelt formákat.
  • A sütőt melegítsük elő 200°C-ra.
  • A tésztát először vakon kell sütnünk, ehhez használjunk nehezékként sütőgyöngyöt, babot, vagy rizst. Tegyünk sütőpapírt a tésztával bélelt formákba, súlyozzuk le a nehezékkel, majd toljuk 20 percre a sütőbe őket. Ekkor távolítsuk el a nehezéket és üresen is süssük további 10 percet. Ezután vegyük le a sütő hőmérsékletét 175°C-ra.
  • A vaksütés közben készítsük elő a tölteléket: A tojásokat egy villával felverem, hozzákeverem a tejszínt, a felaprított medvehagymát, a finomra reszelt sajtot, a sót és a borsot. 
  • Eloszlatom a tölteléket az elősütött tésztákban, majd teáskanállal kanalazok bele a krémes kecskesajtból is (ezt úgy képzeljük el, mintha galuskát szaggatnánk kanállal és beleejtjük a folyékony töltelékbe).
  • A 175°C-os sütőbe tolom őket 25-30 percre. 
  • Miután kihűlt, kiveszem őket a formából, salátával, csírákkal, balzsamkrémmel (condimento) tálalom.



Megjegyzések