Lussekatter
Rajongok az északi vonalért a péksütemények terén is, legyen szó a testes rozskenyerekről, vagy az édes péksüteményeikről.
Ezt a verziót igyekeztem egy hajszálnyival egészségesebben elkészíteni, mint ahogy azt eredetileg kellene, így a liszt 4/5-ét tk. tönkölylisztre, az 1/5-ét pedig durum réteslisztre (aka semolina) cseréltem. A sáfrány... jesszusom mennyire bódító illata tud lenni sütés közben.
Kezdjünk neki előző este, mert a bedagasztott tészta a hűtőben kel lassan, egész éjszakán át.
Picit nálam túlkeltek a sütés előtt, mert.... retusáltam és észrevétlen repült az idő. :)
Hozzávalók 16 db-hoz: (lehet nagyobbakat is készíteni, de minek?! :) )
- 1/2 kk szálas sáfrány
- 25 g friss élesztő
- 200 ml tej (mivel én nem iszom sima tejet, így zabtejet raktam bele)
- 100 g tejföl
- 100 g vaj (1 cm-es kockákra vágva)
- 400 g tk. tönkölyliszt
- 100 g durum rétesliszt (semolina)
- 2,5 g só
- 75 g kókuszvirágcukor
- 32 nagyobb szem mazsola
+ 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
- Felforralunk 100 ml vizet, majd leforrázzuk vele a sáfrányt. (Miután felforrt, hagyjuk 1 percig állni a vizet és csak utána öntsük rá a fűszerre!)
- A tejet megmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.
- A robotgép táljába (vagy csak egy nagy tálba, ha kézzel dagasztanánk) mérjük a liszteket, a tejfölt, a vajat és a sót. Ráöntjük a sáfrányos vizet, az élesztős, cukros tejet és kb. 10 percen át dagasztjuk a géppel, amíg egy sima, ruganyos tésztát nem kapunk belőle, ami lágy állaga ellenére jól elválik az edény oldalától. Fedjük le a tálat, majd tegyük a hűtőbe egy egész éjszakára, vagy 6-8 órára.
- Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
- A hűtőből kivéve a tésztát, osszuk 16 felé. Sodorjunk belőlük 25-30 cm hosszú rudakat, majd S formában csavarjuk fel őket (ahogy a képeken is látható), majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe őket és hagyjuk kelni szobahőmérsékleten 10-15 percet. Kenjük le felvert tojással a felületüket, nyomjunk a megformált tésztákba 2-2 szem mazsolát, majd toljuk 12-15 percre a 200°C-ra előmelegített sütőbe.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése