A garam masala és a répatorta esete
Csengével - az 5 éves unokahúgommal - már megsütöttük együtt ezt a sütit, akkor kerek, 20 cm-es formába került és "igazi" torta lett belőle. Szülinapi. Akkor nem volt időm/türelmem/kedvem lefotózni, így gondoltam majd a húsvéti hétvégére összedobom megint. A felét lefagyasztom, a másik felét meg eleszegetjük a reggeli tea/kávé mellé. (ez amúgy egy 4 fős családnak egyáltalán nem óriási adag, de nálunk praktikusabb lefagyasztani, így már nem unjuk, mire a végére érünk)
Hozzávalók:
- 420 g reszelt répa / 4-5 db (a nagyobb lyukú reszelővel; ez lehet akár cékla, sütőtök, paszternák is, ha nincs sárgarépa)
- 120 g cukor (én kókuszvirágcukrot használtam)
- 250 g liszt (az a legjobb ebben a sütiben, hogy bármilyen liszttel működik, legyen az zab, tönköly, mandula stb.)
- 200 ml olívaolaj
- 4 tojás
- 75 g mazsola (helyettesíthető bármilyen aszalt gyümölccsel, pl. sárgabarack)
- 75 g pisztácia (helyettesíthető bármilyen olajos maggal, pl. mandula, dió, törökmogyoró)
- 1/2 csomag sütőpor (2,5 kk)
- 2-3 tk. garam masala (itthon szoktam őrölni, mert minden fűszer megtalálható külön-külön is az alapkészletemben, de ha valakinek nincs, akkor: kardamom, fahéj, szegfűszeg, bors, csillagánizs stb.)
- csipet sóA krémhez:
- 300 g szobahőmésrékletű mascarpone (vagy philadelphia, vagy desszertekhez alkalmas krémsajt)
- 3-4 ek juharszirup (vagy bármilyen édesítő)
- 1/2 rúd vanília kikapart magjai
- 1 lime reszelt héja (vagy citrom)
- 1 kk őrölt kardamom
Elkészítés:
- Keverjük össze a tészta hozzávalóit alaposan, majd töltsük kivajazott sütőformába. Mehet 20 cm-es kerek tortaformába, vagy bámi másba is.
- Toljuk 175°-ra előmelegített sütőbe bő egy órára, tűpróbával ellenőrizzük az állapotát. Ha még nem jön ki tisztán a tű a tésztából, süssük további 10 percig.
- Hagyjuk a süteményt teljesen kihűlni.
- Keverjük ki a mascarponet a többi hozzávalóval, majd kenjük a sütemény tetejére. Díszítsük ízlés szerint durvára tört pisztáciával, ehető virágokkal és virágszirmokkal.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése